Algunes propostes de llibres musicals per aquest Sant Jordi (iStock)

Cinc llibres musicals per Sant Jordi: de discos imprescindibles a referents del pop-rock

Tendències i artistes que han triomfat sobre els escenaris marquen ara alguns dels títols destacats d'aquesta diada

Actualitzat

La música també centra algunes de les novetats editorials que trobarem per Sant Jordi. El rock progressiu català, la història de la dissidència sexual vinculada a la música o la transcendència que van tenir PJ Harvey, Björk i Tori Amos als anys 90 són alguns dels arguments que repassem.
 

"Màquina! Quintaesencia underground", d'Àlex Gómez-Font

Repassa la convulsa història del grup de rock progressiu català Màquina. Gómez-Font assegura que va ser un cas únic i heroic d'un mèrit enorme. El llibre publicat per Milenio conté un pròleg d'Enric Herrera i un epíleg de Jordi Batiste.  


"¡Quiero ser libre!", de Núria Martorell

És un llibre que entra per les orelles i per la vista, amb il·lustracions de Francina Cortés, que l'omplen de color i li donen un aspecte d'aquarel·la. Repassa la història de la dissidència sexual vinculada a la música des de principis del segle XX fins a l'actualitat. Parla de Marlene Dietrich, Little Richard, Bowie, Madonna o Billie Eilish, entre molts d'altres. Està editat per Ediciones Robin Book. 


"L'acte creatiu: una manera de ser", de Rick Rubin

Conté les reflexions d'un dels productors més importants de les últimes quatre dècades, el nord-americà Rick Rubin. La llista de discos que ha contribuït a crear no s'acaba mai. Des de la mescla de hip-hop i rock o funky de Beastie Boys i Red Hot Chili Peppers, fins a treballs de bandes de metal com Metallica, Slipknot o Slayer. Rubin confessa que volia escriure un llibre sobre la creació d'una gran obra d'art, però diu que li va sortir un llibre sobre l'ésser i la manera de ser. Està editat per Libros del Kultrum.


"L'era dels àlbums. 40 discos imprescindibles", d'Àlex Torío

Repassa 40 àlbums que considera indispensables per entendre l'evolució del pop-rock. Des del bluesman dels anys 30 Robert Johnson, el músic que va inaugurar el club dels 27, fins a principis del segle XXI. Frank Sinatra, Beach Boys, Janis Joplin, David Bowie, Radiohead o U2 formen part d'aquest recorregut a través de les històries que amaguen els vinils. Està publicat per Columna Editors. 


"Las chicas del Q", de Toni Castarnado

Parla d'una entrevista que va fer la revista Q Magazine a PJ Harvey, Björk i Tori Amos. Castarnado defensa que van marcar el referent femení al món del pop-rock de l'època. El llibre estén la influència de les tres compositores a artistes actuals com Sharon van Etten, Angel Olsen o Boygenius. Està publicat per Sílex Ediciones.

ARXIVAT A:
Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut