Bangkok

Tailàndia tem l'efecte d'"Els jocs de la fam"

Alçar tres dits com a la pel·lícula s'ha convertit en signe d'oposició a la dictadura i ja ha provocat 8 detencions i la cancel·lació de la tercera entrega de la saga

RedaccióActualitzat

Són tres dits alçats, però a Tailàndia és molt més. La salutació que fan els protagonistes d'"Els jocs de la fam" s'ha convertit en signe d'oposició a la dictadura i és usat com a símbol de resistència pels opositors.

Les protestes pro democràcia del país fa mesos que duren, però els activistes usen aquest símbol des del mes de juny, quan les autoritats governamentals van amenaçar amb detenir a tothom que el promogués en públic.

Ara, de les amenaces s'ha passat als fets i ja hi ha hagut 8 detencions per fer aquest símbol contra la Junta militar. A més, el govern ha anul·lat la projecció de la tercera part de la saga, "Els jocs de la fam: Sinsajo", a diverses sales de cinema de Tailàndia.

Segons el diari "The Guardian", el detonant de la cancel·lació va ser una gran manifestació que es va organitzar en un dels cinemes Scala de Bangkok amb motiu de l'estrena del film.

Un grup d'universitaris es va concentrar davant del cinema on estava prevista l'estrena d'"Els jocs de la fam" i va protestar perquè les autoritats l'havien cancel·lat per por que fos utilitzat com a plataforma de protesta. La decisió s'havia pres després que el grup universitari Centre d'Estudiants Tailandesos per la Democràcia en comprés totes les entrades. Però la cancel·lació no va servir de res i la protesta prevista es va traslladar de l'interior a l'exterior del recinte.

De les detencions se'n saben pocs detalls. Però un dels universitaris va acabar detingut després de queixar-se per no poder entrar al cinema i criticar l'absència de llibertats que es viu a Tailàndia. Juntament amb ell, un altre estudiant va ser detingut per fer-se fotografies davant del cartell subjectant el llibre de George Orwell "1984", un altre símbol de la protesta.

Hi ha fam de justícia a Tailàndia. De moment, pel que fa a "Els jocs de la fam", sembla que la resta de cadenes de cinema podran projectar la pel·lícula, que acaba d'estrenar-se a les sales del país, una mica abans que arribi als cinemes espanyols.

Anar al contingut