Fotograma de l'alcalde Salvador Balliu amb la destral, encarant-se als okupes
Fotograma de l'alcalde Salvador Balliu amb la destral, encarant-se als okupes

Absolen l'alcalde jutjat per encarar-se a uns okupes amb una destral

La sentència descarta que el batlle, de Caldes de Malavella, a la Selva, tingués una actitud "violenta o agressiva" i assenyala que un dels okupes duia "un pal"

Redacció/ACNActualitzat

L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, ha estat absolt pel jutjat d'instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners després d'amenaçar amb una destral uns okupes que eren a casa seva. El vídeo, gravat pels denunciants, es va fer viral a les xarxes durant la Setmana Santa del 2022.

La sentència descarta que Balliu tingués una actitud "violenta": "És veritat que duu una destral a la mà, però en cap moment s'observa una actitud violenta o agressiva, més aviat al contrari." El jutjat assenyala que és un dels okupes qui "empunya un pal" i el dirigeix contra l'alcalde, que "acaba reculant i marxant del lloc".

El batlle, de Junts, s'enfrontava a pagar una multa de 2.250 euros i una indemnització per coaccions lleus. El seu advocat, Carles Monguilod, en demanava l'absolució.

Com es pot veure al vídeo, d'uns 45 segons, l'alcalde de Caldes de Malavella i aleshores també president del Consell Comarcal de la Selva, discutia amb la destral a la mà:


El tribunal no hi veu "coaccions"

L'enregistrament va aixecar polseguera i l'oposició a Caldes va reprovar l'alcalde i li va reclamar que dimitís, però Balliu no va plegar. En declaracions a l'ACN, va admetre que s'havia posat nerviós per una situació que no desitja "a ningú", quan va anar a la seva propietat pensant-se que ja estaria buida i els okupes el van rebre brandant un pal. L'alcalde va remarcar que duia eines al seu vehicle i que es va intentar defensar amb el primer que va trobar.

Més de dos anys després, el jutjat ha donat la raó a la defensa. La sentència subratlla que el delicte lleu de coaccions "exigeix una conducta activa de l'autor" i que aquest hagi utilitzat "força, violència, amenaça o qualsevol forma de coerció física o psicològica" durant els fets.

Una conducta, matisa, que ha de "generar temor o inseguretat en la persona", portant-la a actuar "en contra de la seva lliure determinació". En aquest cas, segons conclou el jutjat, això no va passar.


La cronologia dels fets

Segons recull la sentència, una mare i els seus fills -tots dos majors d'edat- van ocupar una casa propietat de Balliu després que els desnonessin d'un habitatge. Hi van accedir el 7 d'abril del 2022 i, uns dies després, la policia els va informar que la casa tenia propietari i que havien de marxar.

Els okupes s'haurien compromès a fer-ho el dia 15, però, en ser Setmana Santa, "no van trobar res més". Per això, quan l'alcalde va anar a l'habitatge el dia 19 d'abril a canviar el pany, se'ls va trobar allà. Va ser aleshores quan hi va haver l'enfrontament.

Després d'analitzar l'enregistrament i el diàleg entre les dues parts, la sentència considera que és l'alcalde qui "acaba reculant i marxant del lloc, llançant com a única advertència que se'n vagin de la casa" a les dues de la tarda. Els okupes van acabar abandonant el domicili.

Davant "la inexistència d'una prova de càrrec suficient sobre l'autoria dels fets denunciats", el jutjat ha dictat una sentència absolutòria. De totes maneres, no és ferma i es pot recórrer a l'Audiència de Girona.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut