Agents de la policia belga fent un control d'alcoholèmia (Policia Federal de Bèlgica)
Bèlgica

Absolt de conduir ebri perquè té ABS, una síndrome que fa que l'intestí fabriqui alcohol

Un jutjat de Bruges, a Bèlgica, dona la raó a un home detingut diversos cops per conduir begut, després de demostrar que té la síndrome d'autofermentació automàtica o d'autocervesa

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Un jutjat de Bruges, a Bèlgica, ha absolt un home de 40 anys acusat de conduir ebri després de confirmar que té la síndrome d'autofermentació automàtica (ABS), un trastorn també conegut com a "síndrome de l'autocervesa". Es tracta d'una malaltia que fa que l'intestí fabriqui el mateix tipus d'alcohol que hi ha a les begudes alcohòliques, quan es consumeixen aliments rics en carbohidrats.

Les persones amb aquesta malaltia no sempre presenten símptomes compatibles amb la intoxicació alcohòlica, com problemes en la parla, mareig, pèrdua d'equilibri i de reflexos o de funcions motores. A vegades, com en aquest cas, l'augment d'alcohol en sang no comporta cap efecte secundari.

Segons ha explicat la seva advocada, l'home va ser detingut per donar positiu en dos controls d'alcoholèmia l'abril i el maig del 2022, tot i assegurar que en cap cas havia consumit gens d'alcohol. En concret, va donar 0,91 mg/l i 0,71 mg/l, quan el límit legal a Bèlgica és de 0,22 mg d'alcohol per litre d'aire espirat.

A més, es va donar la "desafortunada coincidència", ha dit l'advocada Anse Ghesquiere, que treballava en una fàbrica de cervesa, cosa que va fer menys creïble la seva versió que no havia pres res. Anteriorment, també l'havien multat i li havien retirat el carnet per donar positiu en altres controls.

A Bèlgica, el límit legal per poder conduir és de 0,22 mg d'alcohol per litre d'aire espirat (Policia Federal de Bèlgica)

L'afectat, que no era conscient del trastorn que tenia, va demanar fins a tres proves mèdiques per poder demostrar la seva innocència, en les quals va descobrir que tenia ABS, una síndrome poc coneguda i molt poc diagnosticada. Es calcula que només n'hi ha uns 20 casos reconeguts a tot el món.

Finalment, la justícia belga li ha donat la raó i l'ha absolt dels càrrecs de conduir ebri, després d'un litigi judicial que ha durat dos anys.

La síndrome d'ABS no és un trastorn que es tingui de naixement, sinó que es pot desenvolupar després de patir altres malalties intestinals. El sistema digestiu dels pacients que la tenen fabrica etanol quan consumeixen aliments rics en carbohidrats, com pa o patates, que els fermenten a l'estómac, i han de regular la dieta per evitar fabricar alcohol fins a superar els límits d'intoxicació.

 

ARXIVAT A:
SalutTrànsitBèlgica
Anar al contingut