El nou medicament té el mateix principi actiu i s'administra igual --amb una punxada-- que Ozempic
El nou medicament té el mateix principi actiu i s'administra igual --amb una punxada-- que Ozempic (Reuters/Victoria Klesty)
Catalunya migdia

Un nou fàrmac contra l'obesitat pot reduir la demanda d'Ozempic, necessari per als diabètics

Arriba Wegovy, que només es pot obtenir amb recepta i no està finançat per la sanitat pública

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

A partir d'aquest dimecres ja està disponible a tot Espanya un nou medicament per combatre l'obesitat i el sobrepès. Es diu Wegovy, i només es pot aconseguir amb recepta mèdica.

S'espera que aquest nou fàrmac pugui contribuir a destensar el mercat de l'alta demanda de productes --alguns, indicats per a pacients amb altres patologies, com la diabetis--, que també ajuden a combatre l'obesitat.
 

Facilitar la sacietat

El medicament es dirigeix a una hormona clau tant en la reducció de la gana com en la sensació de quedar tips després d'ingerir aliments, com explica Francisco Pajuelo, director mèdic de Novo Nordisk a Espanya, la farmacèutica que ha desenvolupat la nova teràpia.

"Actua a través d'una hormona que l'organisme segrega de forma natural i que està implicada en la regulació del pes. Es redueix la ingesta calòrica i, a llarg termini, es redueix el pes."

Aquest tractament representa una nova opció terapèutica. Està indicat per a adults per a adolescents amb un diagnòstic d'obesitat que tinguin més de 12 anys i que pesin més de 60 quilos.

Wegovy s'administra per injecció sota la pell un cop a la setmana i la idea és que serveixi de suport a una dieta baixa en calories i amb un increment de l'activitat física dels pacients.

"Està indicat per al control del pes en persones amb obesitat o bé amb sobreprès i patologies associades, com diabetis, hipertensió, apnees o malalties cardiovasculars."

L'estat espanyol és el setè d'Europa i l'onzè del món que disposa de la nova teràpia després que l'aprovessin les agències reguladores, entre les quals l'Agència Europea de Medicaments.

De moment no està finançat per la Seguretat Social, com tampoc ho estan la resta de teràpies contra l'obesitat i el sobrepès, tot i que l'obesitat a Espanya és una malaltia crònica amb una prevalença superior al 21% de la població adulta.
 

Diversificació

La farmacèutica que fabrica Wegovy, la danesa Novo Nordisk, és la mateixa responsable d'un altre medicament, Ozempic, que darrerament havia vist disparada la seva demanda.

Tot i estar inicialment indicat per a pacients amb diabetis, s'havia multiplicat la seva prescripció com a tractament per al sobrepès, fet que havia acabat amb les existències d'un fàrmac que a Espanya --aquest sí-- està finançat per la sanitat pública.

Els dos productes tenen, bàsicament, els mateixos components i s'apliquen de la mateixa manera, però la introducció d'aquest nou medicament busca absorbir bona part de la demanda existent.

Els pacients diabètics seguiran optant al subvencionat Ozempic, mentre que aquells amb obesitat o sobrepès tindran l'opció de Wegovy, amb un preu que pot superar els 100 euros per caixa.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut