Biden anuncia la creació d'un port temporal a Gaza per enviar-hi ajuda humanitària

Durant el discurs de l'estat de la unió, que ha convertit en un acte de campanya, el president nord-americà ha advertit Vladímir Putin que Washington no abandonarà Ucraïna

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que l'exèrcit nord-americà construirà un port temporal que permeti a Gaza rebre ajuda humanitària per mar.

En concret, ha explicat que ha encarregat a l'exèrcit una missió d'emergència per establir una instal·lació que acolliria grans vaixells per transportar aliments, aigua, medicaments i refugis temporals.

Biden ho ha precisat en el discurs de l'estat de la unió, després que la Casa Blanca hagi avançat aquest dijous que treballarà amb aliats europeus i regionals --que ha definit com a "països amb idees afins i socis humanitaris"-- per construir una coalició internacional que aporti capacitats i fons al projecte.

A més, Washington ha assegurat que Israel "admet totalment el desplegament d'un moll temporal" a la costa de Gaza i que l'operació "es durà a terme amb una coordinació total entre les dues parts".

En la seva intervenció, Biden també ha instat Israel a acceptar l'existència d'un estat palestí, i ha fet una crida a l'alto el foc.

D'aquesta manera, el mandatari intenta marcar distàncies amb Donald Trump, favorit per ser el candidat republicà a les eleccions del novembre, que ha donat suport als atacs d'Israel a la Franja.


Washington no abandonarà Ucraïna

El president nord-americà ha convertit el discurs en un acte de campanya amb interpel·lacions constants a uns republicans que no han aplaudit en cap moment.

En un to enèrgic, ha començat referint-se a Putin i criticant Trump per la complicitat mostrada amb el líder rus, i reprovant-li la poca implicació que va tenir en la defensa de l'OTAN i d'Ucraïna, un punt en què Biden ha advertit Vladímir Putin que Washington no abandonarà Ucraïna.

Biden ha parlat davant d'un auditori molt dividit (Reuters)

El mandatari nord-americà també ha promès revertir la decisió del Suprem sobre l'avortament i restaurar el dret a decidir de les dones si aconsegueix el control de les dues cambres del Congrés.

Alhora, ha recriminat a Trump i els republicans haver bloquejat una nova llei de fronteres per contenir la immigració irregular.

Amb un auditori molt dividit, ha estat interromput per una coneguda congressista trumpista, que li ha recordat la mort d'una estudiant de Geòrgia suposadament a mans d'un migrant.

El mateix Trump, a qui Biden no ha mencionat directament pel nom ni un sol cop, tot i referir-s'hi fins a tretze vegades, ha volgut ridiculitzar-lo a les xarxes socials.

Trump ha penjat a Truth, la seva xarxa, un vídeo en què fa servir filtres per mostrar Biden durant el seu discurs amb un nas de Pinotxo o una expressió delirant:


Pujades d'impostos per als rics

Pel que fa al balanç econòmic, Biden ha dit que són l'enveja del món i ha renovat la crida al Congrés per augmentar els impostos als rics i a les grans empreses.

En concret, ha tornat a proposar canvis en el sistema impositiu per fer-lo "més just", amb un impost mínim del 28% per a les grans empreses i del 25% per als multimilionaris.

Segons la Casa Blanca, es planeja incloure els canvis al sistema impositiu en la petició de pressupost per a l'any fiscal 2025 (de l'1 d'octubre del 2024 al 30 de setembre del 2025), que es publicarà la setmana que ve.

Aquest document és una proposta i té poques probabilitats de ser aprovada pel Congrés, que està dividit, amb el Senat sota control dels demòcrates i la cambra baixa en mans dels republicans.

Biden també ha destacat durant el seu discurs el que la Casa Blanca descriu com a "repunt" econòmic amb la creació de gairebé 15 milions de llocs de treball des que el mandatari va arribar al poder el gener del 2021 i una taxa d'atur per sota del 4% en els dos últims anys.

La inflació, el tema que més preocupa els nord-americans, va arribar a superar el 9% l'estiu del 2022. No obstant això, des de llavors ha anat baixant a poc a poc fins al 3,1% registrat al gener, l'última dada coneguda.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut