Els vivers ja no poden subministrar planters d'olivera per a aquest any
Els vivers ja no poden subministrar planters d'olivera per a aquest any
Catalunya al dia

Boom de l'olivera a Catalunya: l'elevat preu de l'oli multiplica l'interès per plantar-ne

Collir olives s'ha tornat molt més rendible que dedicar-se a altres cultius, però el sector adverteix dels riscos d'una sobreproducció

Enllaç a altres textos de l'autor

Júlia Albacar

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.

Actualitzat

Es disparen les plantacions d'olivera a Catalunya. La pujada del preu de l'oli i les dificultats que travessen altres sectors agrícoles fan que moltes explotacions apostin per canviar els conreus i produir oli d'oliva.

Això, com ha avançat el Som Garrigues, ha provocat que els vivers catalans es quedin sense plançons d'olivera per abastir una demanda tan elevada.

Sense noves oliveres fins al 2025

Actualment, els productors catalans de planter d'olivera tenen peticions que superen entre un 60% i un 80% la seva capacitat de producció. Això vol dir que les comandes d'arbres no es podran entregar fins d'aquí més d'un any.

David Borda, president de la federació d'agricultors Viveristes de Catalunya, explica que ja ho tenen tot venut.

"Els contractes que s'estan signant ara ja són per entregar els planters durant la campanya del 2025, perquè, en aquests moments, està tot exhaurit."

L'encariment de l'oli d'oliva ha fet que produir-ne sigui molt més rendible, però el cultiu de l'olivera també s'ha vist beneficiat per la caiguda de preus i la producció d'altres conreus, com l'ametlla i la fruita dolça.

Factors que, segons Borda, han portat molts productors agrícoles --sobretot les grans empreses-- a fer aquest canvi de plantacions.

No totes les zones de Catalunya són vàlides per plantar oliveres
No totes les zones de Catalunya són vàlides per plantar-hi oliveres (Mar Rovira/ACN)

Alerta dels pagesos

Des del sector de l'oli adverteixen que plantar massa oliveres pot tenir conseqüències negatives per al sector i reclamen més previsió al govern, com assenyala Jordi Pasqual, responsable del sector de l'oli a la Unió de Pagesos.

"Des del departament, s'hauria de portar un control d'allò que es planta al país per no tenir excessos de producció."

Segons Pasqual, les oliveres que es plantin ara començaran a produir d'aquí tres anys, però no totes les zones de Catalunya són aptes per al conreu d'aquests arbres.

Borda recorda que, per exemple a les terres de Lleida --on se n'estan plantant moltes--, contextos de gelades o de boires gebradores durant dos o tres dies continuats "les rebenten".

 

ARXIVAT A:
AlimentacióAgricultura
Anar al contingut