José Luis Ábalos sortint del Congrés amb Koldo García
La llista de compareixents inclou Francina Armengol i Salvador Illa (Europa Press)

Cas Koldo: el PSOE accepta citar Ábalos a la comissió del Congrés sobre les mascaretes

La llista de compareixents pactada amb Sumar inclou la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el candidat del PSC el 12M, Salvador Illa, ministre de Sanitat durant la pandèmia

El PSOE ha acceptat citar l'exministre de Foment José Luis Ábalos a la comissió del Congrés sobre les mascaretes, que arrenca dilluns  22 d'abril amb la compareixença de l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions del 12M, Salvador Illa, i la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano.

Els socialistes han cedit a la pressió dels seus socis parlamentaris i han tancat aquest dimarts un acord per aprovar la llista de persones que compareixeran en la comissió que investiga els contractes públics destinats a la compra de mascaretes en plena pandèmia.

Tot i no estar inicialment inclòs en la proposta de compareixences dels socialistes, el PSOE ha acceptat incloure a la llista el nom d'Ábalos, a qui va suspendre de la militància quan va esclatar el cas Koldo. L'exministre tenia com a assessor a Koldo García, que dona nom a la trama que va aconseguir contractes amb ministeris i comunitats autònomes, com les Balears.

Per això, també hi compareixeran la presidenta del Congrés, Francina Armengol, llavors presidenta balear i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, llavors president de les Canàries.

També hi figuren el mateix Koldo García i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, la parella de la qual s'investiga per un frau de 350.000 euros a Hisenda.

Ho ha explicat la portaveu de Sumar al Congrés, Aina Vidal, abans de participar en la reunió que ha celebrat la comissió a porta tancada.

Vidal ha assegurat que la llista pactada inclou els noms dels principals implicats en el cas Koldo i dels responsables polítics que "van tenir alguna cosa a veure" amb "l'estafa piramidal" de material sanitari en plena covid.
 

Feijóo i la parella d'Ayuso, pendents de votació

Durant els quatre mesos de treball se citaran 134 compareixents, que "podrien ser més", segons han informat, a la sortida de la comissió, el seu president, el diputat socialista Alejandro Soler.

De moment, no figuren a la llista ni el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo --compareixença sol·licitada per ERC, Bildu i BNG--, ni la parella de Díaz Ayuso, Alberto González Amador --compareixença sol·licitada per Sumar i Junts--, ni Begoña Gómez, dona del president espanyol, Pedro Sánchez --a proposta de Vox.

La inclusió d'aquests noms a la llista consensuada se sotmetrà a votació per separat.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOECas Koldo
Anar al contingut