Diners interceptats en l'operatiu policial

Cau una banda internacional que hauria blanquejat més de 10 milions provinents de la droga

L'organització hauria dut a terme blanqueig de capitals a través del mètode del barrufeig, és a dir, fer ingressos de petites quantitats que siguin difícils de detectar

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, coordinats amb la Policia Judiciària portuguesa, han desmantellat una organització criminal que es dedicava al blanqueig de capitals provinent del tràfic de drogues arreu d'Europa.

La banda operava a Madrid, Andalusia, Catalunya, Portugal i Veneçuela. Es comptabilitzen una vintena de detencions i 200 testaferros en aquesta banda, que hauria blanquejat més de 10 milions d'euros.

La via principal per al blanqueig consistia a transportar els diners amb vehicles en amagatalls ocults i mecanitzats des de Barcelona fins a Madrid, i d'allà a Lisboa. Un cop a la capital portuguesa, es recorria a mules per enviar i ingressar diners a Veneçuela i Colòmbia.

L'operació s'ha dut a terme a través dels mecanismes de cooperació d'Europol i Sirene.
 

Una investigació llarga i complexa

El cap de l'Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos d'Esquadra, José Ángel Merino, destaca que ha estat una investigació complexa que deriva d'una altra iniciada el 2018 arran de la localització de 1.413 quilos de cocaïna en una empresa de Sant Boi de Llobregat, amagada en 800 caixes de folis. En aquesta última, es van detenir 14 persones i es van identificar 200 quilos de cocaïna preparats per enviar a Rotterdam.

Va ser gràcies a la detecció d'aquesta capacitat de distribució de droga que es va destapar la xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, en empreses ubicades a Andalusia, Madrid i Catalunya.

El cap de la secció de Delinqüència Econòmica i Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional, Juan de Dios, el sotsinspector dels Mossos José Ángel Merino i l'inspector de la policia judicial portuguesa Carlos Cunha, en roda de premsa (ACN/María Belmez)

Aquesta investigació va portar a desmantellar la trama que s'ha fet pública aquest dimecres a través dels tres cossos policials i que va culminar en una operació entre el 6 i 7 de març, en la qual es van efectuar 13 escorcolls acordats pel jutjat d'instrucció 1 de Sant Boi. Es va fer simultàniament a Valls, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid, operació en què van participar efectius de l'Europol. A Portugal, es van fer registres a Aveiro i Lisboa.

En aquests escorcolls es van intervenir més de 130.000 euros en efectius, lingots d'or, joies, 30 rellotges valorats en mig milió d'euros i altres objectes de luxe. També es van bloquejar més de deu propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles.

Alguns dels vinculats a l'organització són a la presó complint condemna per altres fets relacionats amb el narcotràfic, i no es descarta que hi pugui haver més detencions, ja que la investigació no es dona per tancada. Els acusats han passat a disposició judicial i set d'ells han ingressat a la presó.
 

El mètode del barrufeig

L'objectiu del blanqueig de capitals de la banda sempre era el mateix: acumular actius a Amèrica del Sud. Amb aquesta finalitat, duien a terme el mètode que es coneix com el sistema del barrufeig, que consisteix a fer ingressos de diners en efectiu en quantitats reduïdes perquè siguin indetectables un cop es diversifiquen entre els més de 200 testaferros i desenes de societats pantalla que formaven part de l'organització.

Per als enviaments a Amèrica del Sud, recorrien a mules, un mètode amb el qual s'han acreditat 7 milions d'euros.

Els principals investigats eren els encarregats de controlar els testaferros i donar-los instruccions clares de com procedir en cada operació. Utilitzaven codis xifrats mitjançant imatges compartides al mòbil, que es compartien entre els diferents col·laboradors encarregats de moure o ingressar els diners.

L'efectiu interceptat en l'operació va permetre confirmar que no només es feien servir euros, sinó també dòlars (ACN/Mossos d'Esquadra)

Un altre dels mètodes que feia servir la banda era injectar diners sobre un entramat d'empreses privades vinculat a un empresari, amb qui col·laboraven terceres empreses amb les quals simulava operacions comercials. També havien utilitzat la compra de propietats a nom de testaferros com a procediment de blanqueig.

L'efectiu interceptat en l'operació va permetre confirmar que no només es feien servir euros, sinó també dòlars.

Una banda "completament desarticulada"

El cap de la secció de Delinqüència Econòmica i Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional, Juan de Dios, assegura que la banda ha quedat desarticulada totalment i explica que, un cop acabada la investigació, s'han bloquejat més de 100 comptes bancaris i s'han embargat fins a 400.000 euros.

Les empreses pantalla, diu De Dios, han quedat inoperatives perquè tenen els líders engarjolats i s'està treballant perquè deixin d'operar les que puguin continuar actives. També ha dit que els testaferros podrien no saber què es feia amb les companyies.

D'altra banda, l'inspector de policia judicial portuguesa Carlos Cunha ha acreditat que es feia servir la diàspora portuguesa a Veneçuela per fer arribar els diners allà a través dels ingressos d'efectiu en comptes bancaris dels quals eren titulars altres sospitosos.

El principal investigat i arrestat a Portugal ha concretat que vivia en una vil·la luxosa, a l'interior de la qual es van trobar dues caixes fortes, joies, màquines de comptar diners, lingots d'or, una arma de foc i documents bancaris.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialDroguesPolicia NacionalMossos d'Esquadra
Anar al contingut