El vehicle d'autoescola adaptat per a persones amb mobilitat reduïda
El cotxe adaptat és un projecte de l'associació Asside i l'autoescola Montesó (Asside)
Catalunya al dia

Conduir per guanyar autonomia: primer cotxe d'autoescola adaptat de les Terres de l'Ebre

La incorporació del nou vehicle permetrà a les persones amb discapacitat treure's el carnet sense haver de recórrer desenes de quilòmetres

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Barranca

Periodista de Catalunya Ràdio a les Terres de l'Ebre

@JordiBarranca

Les Terres de l'Ebre ja disposen del primer vehicle d'autoescola adaptat per a persones amb mobilitat reduïda d'aquesta zona de Catalunya. Un pas que els responsables del projecte qualifiquen de "fita", perquè, fins ara, aquest col·lectiu estava obligat a desplaçar-se fins a les grans ciutats --sovint, llunyanes-- per aprendre a conduir.

Això feia que moltes persones amb diversitat funcional acabessin desistint i no es traguessin mai el carnet, fet que limitava la seva autonomia i reforçava una situació de desigualtat.


Una eina "imprescindible"

Fa dos anys que els representants del col·lectiu de persones amb discapacitat van començar els primers contactes amb l'autoescola Montesó per intentar que incorporessin un cotxe adaptat a la seva flota.

Després de parlar-ne, van començar els tràmits per adequar un vehicle i fer-ne l'homologació corresponent, que ara s'ha fet realitat.

Els representants del col·lectiu celebren que la seva demanda s'hagi vist satisfeta (Asside)

Paquita Gomis, presidenta d'Asside, Associació per a la Inclusió de les Persones amb Discapacitat de les Terres de l'Ebre, celebra la incorporació d'un instrument que millora la seva qualitat de vida, per exemple, per poder anar a treballar.

"Fins ara, o no et treies el carnet --perquè no tenies prou suport o no podies desplaçar-te-- o havies d'anar a Tarragona o Barcelona. Per nosaltres, en una zona rural, el cotxe és imprescindible per tenir autonomia i una vida més independent."

El director de l'autoescola, Carlos Montesó, també es mostra satisfet amb una iniciativa que preveu reforçar a partir d'ara. "La idea és fer costat al col·lectiu i seguir treballant conjuntament. Representa una fita important, però només és el punt d'inici d'un projecte engrescador i complicat: cada cas és un món molt diferent", comenta.

La majoria de funcionalitats del vehicle es poden controlar des del volant (Asside)

Conducció accessible

El vehicle que s'acaba d'estrenar està pensat per a tot tipus de persones i situacions, com destaca Gomis.

"Té lleves al volant per conduir amb qualsevol mà, pedals per al peu dret o esquerre... A més, és automàtic i elèctric, així que evites l'embragatge i això dona moltes possibilitats."

Des d'Asside preveuen que persones del Baix Maestrat també es puguin beneficiar d'aquest nou servei. Persones que, fins ara, s'havien de desplaçar fins a Castelló.

D'aquesta manera, el centre se suma a les 9 autoescoles de tot Catalunya que, fins ara, disposaven de vehicle adaptat, segons dades de la Federació d'Autoescoles de Catalunya. Per demarcacions, són 4 de Girona, 2 de Lleida, 2 de Barcelona i 1 de Tarragona.

ARXIVAT A:
TrànsitInfraestructures
Anar al contingut