Seguidors de Trump assalten el Congrés dels EUA en "un atac sense precedents"
Els assaltants a l'interior del Capitoli (Reuters/Mike Theiler)

Congressistes republicans van ajudar a assaltar el Capitoli, segons un activista pro Trump

Dos d'ells ho han negat taxativament, però un tercer no ha volgut fer declaracions un cop que s'ha exposat la seva relació amb el militant d'extrema dreta

Redacció/AgènciesActualitzat

Els representants republicans per Arizona Andy Biggs i Paul A. Gosar i per Alabama Mo Brooks haurien ajudat els seguidors de Donald Trump que van assaltar el Capitoli. Així ho va assegurar l'activista dretà Ali Alexander al seu compte de Periscope en un vídeo que ara ja ha esborrat. Se n'ha fet ressò The Washington Post a partir d'un extracte del directe d'Alexander que el periodista d'investigació Jason Paladino va penjar a Twitter.
 


"Nosaltres quatre hem conspirat per pressionar al màxim al Congrés mentre votaven", sosté Ali Alexander en aquest vídeo. Dos dels tres electes republicans han emès comunicats per separat negant-ho mitjançant els seus departaments de premsa mentre que Gosar no ha contestat les preguntes del Post.

"El congressista Biggs no és conscient de cap audiència o trobada amb el senyor Alexander en cap punt, ni molt menys d'haver treballat amb ell per organitzar una part d'una protesta planificada", ha afirmat un portaveu d'Andy Biggs.

Mo Brooks "no recorda haver-se comunicat per cap via amb qui sigui que és Ali Alexander", han dit des de l'oficina del congressista d'Alabama.

El representant per Arizona Paul Gosar té més difícil negar la seva relació amb Alexander. En una piulada amb data de 30 de novembre Ali Alexander i Gosar apareixen junts en una manifestació de seguidors de Trump assenyalant un suposat "robatori" electoral que ha estat àmpliament desmentit per la judicatura nord-americana i del qual encara no s'ha trobat cap prova consistent.
 


El periodista Jason Paladino apunta al mateix fil de Twitter on es fa ressò de les afirmacions d'Alexander que l'activista dretà i el congressista havien coincidit en diversos esdeveniments i havien interactuat a xarxes socials. Fins i tot mostra com el compte del Partit Republicà d'Arizona, la circumscripció per la qual fou escollit Gosar, havia repiulat Ali Alexander.
 

Divisió republicana

Andy Biggs també s'ha situat al centre de la polèmica dins del Partit Republicà en relació amb l'"impeachment" de Donald Trump. Biggs va arremetre contra Liz Cheney, número tres de la formació republicana, per haver votat a favor del procediment de destitució de Trump. "No hauria d'estar servint en aquest Congrés", ha dir airat després de la votació.

El també republicà Matt Rosendale es va afegir a Andy Biggs dient que "ella està debilitant el nostre Congrés en un moment clau per obtenir rèdits personals i és indigne de liderar".

Cheney va trencar amb la majoria dels seus companys de files de partit en donar suport a un "impeachment" que culpa Trump dels disturbis mortals que van sacsejar el Capitoli fa una setmana. I no se'n disculpa.

"Jo no aniré enlloc", va proclamar la congressista per tres legislatures als periodistes que li van preguntar pels republicans que, com Andy Biggs, li demanaven que dimitís.

Liz Cheney s'ha erigit com un nou actiu del Partit Republicà que ha visibilitzat el seu desacord amb la deriva insurreccional de Trump, que cada cop es troba més sol entre l'elit de la formació.

I el cert és que el fet que, segons la CNN, Donald Trump no vulgui pagar pels seus serveis d'advocat l'exalcalde de Nova York, el també republicà Rudy Giuliani, no l'ajuda gaire en aquest sentit.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Estats Units
Anar al contingut