David Walliams és actor i un dels autors de literatura infantil més rellevants de tots els temps
Barcelona

David Walliams reivindica que els infants "llegeixin per plaer" en el pregó de Sant Jordi

El prestigiós escriptor i actor britànic ha donat el tret de sortida al Sant Jordi barceloní amb el tradicional pregó en què ha contraposat la lectura a les pantalles

Redacció/AgènciesActualitzat

L'escriptor i actor britànic David Walliams ha donat aquest dilluns el tret de sortida a la diada de Sant Jordi de Barcelona com a pregoner de la festivitat d'enguany al centre cultural del Born.

Walliams és l'autor de literatura juvenil més venut del moment al Regne Unit, a més d'actor i guionista de sèries com "Little Britain".

És la primera vegada que s'encarrega el discurs a un autor provinent de la literatura infantil i juvenil. Traduït a més de 55 idiomes, el pregoner d'enguany ha estat comparat per la crítica amb Roald Dahl, l'autor de "Charlie i la fàbrica de xocolata".

En el pregó, l'escriptor ha reivindicat que en un moment de competència amb les pantalles, si es vol fomentar la lectura, s'ha de deixar que els nens triïn i llegeixin per plaer, sense esnobismes:

"Per mi, un llibre que un nen vol llegir per si mateix val més que 100 llibres que se'ls obligui a llegir. Crec que és important que els nens llegeixin per plaer de petits, o el més probable és que ja no llegeixin d'adults, i això és una tragèdia, perquè s'estan perdent tot un univers."


Milions d'hores d'entreteniment a les pantalles

L'autor ha recordat que en el seu cas va ser precisament el llibre de "Charlie i la fàbrica de xocolata" el que li va canviar "la vida" i li va permetre "enamorar-se" de la lectura.

Una anècdota que en l'actualitat, ha reconegut, és menys comuna perquè en el seu cas només tenia un sol estímul, la televisió i, en canvi, ara els infants estan exposats a tot tipus de continguts digitals.

"Cada cop és més complicat animar els nens a llegir per ells mateixos", ha lamentat, perquè "no han d'esperar fins que comenci el seu programa preferit, i hi ha milions d'hores d'entreteniment a només un clic de distància".

Walliams ha estat el pregoner de Sant Jordi a Barcelona, una iniciativa que va començar el 2003 (David Walliams)

Si bé ha reconegut que "estima" la televisió i les pel·lícules, també ha admès que el fet d'estar "enganxats" a les pantalles pot portar les persones a la "passivitat", en contraposició a la lectura, que fa "pensar, treballar i concentrar-se, i això permet un desenvolupament de la ment".

En aquest sentit, ha recordat que els llibres permeten millorar aspectes com la interpretació, l'empatia, els sentiments, les idees o la saviesa, i per això ha acabat recordant que tot plegat esdevé una "gran responsabilitat" per als autors infantils.

"Fa temps que he oblidat la majoria de coses que vaig aprendre a l'escola, però mai oblidaré els llibres que he estimat" que, ha insistit, "han canviat la meva manera de pensar i sentir el món".

Vaga de bibliotecaris

El pregó ha coincidit amb la jornada de vaga del personal de les biblioteques de Barcelona. Durant tota la jornada, desenes de treballadors han protestat per fer palès el seu malestar amb les condicions actuals. Reclamen més personal, millores laborals i mesures per garantir la conciliació laboral i familiar.

L'escriptor ha dialogat amb els bibliotecaris i ha defensat la importància de la seva feina (EFE/Toni Albir)

De fet, en un dels moments del discurs, l'escriptor i autor britànic ha fet referència a la feina dels bibliotecaris, una de les "més importants que existeixen".

En una trobada prèvia que ha mantingut amb alguns dels professionals també els ha traslladat que les biblioteques sempre han format part de la seva vida, ja que els seus treballadors estimen els llibres "més que ningú" i sempre estan al peu del canó amb bones recomanacions.

Per això, els ha traslladat tot el seu suport i ha insistit que no s'ha de "menystenir" les biblioteques i cal cuidar els professionals que hi treballen.

El pregó de Sant Jordi és un acte honorífic organitzat per les biblioteques de Barcelona des de l'any 2003, amb veus com José Saramago, Emili Teixidor, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, Almudena Grandes, Empar Moliner, Irene Vallejo o, l'any passat, Gemma Ruiz Palà.

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
Anar al contingut