La investigació policial va començar a finals de l'any passat (ACN/Policia Nacional)

Detingut a Barcelona un antiquari per la venda il·legal d'una escultura egípcia del 1450 aC

Segons la investigació, el galerista sabia que la peça, valorada en 190.000 euros, era d'origen il·lícit

RedaccióActualitzat

Agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona un venedor d'antiguitats per la venda presumptament il·lícita d'una escultura egípcia valorada en 190.000 euros.

Es tracta del cap d'una escultura que data aproximadament del 1450 aC. La investigació es va iniciar a finals de l'any passat, quan les autoritats dels Països Baixos van remetre un document en què es comunicava que un objecte arqueològic i de patrimoni cultural egipci, venut en aquell país, hauria estat comercialitzat il·legalment en el mercat europeu.

L'escultura l'oferia una galeria de Suïssa durant la fira anual d'art The European Fine Art Fair de Masstricht, després d'haver-la comprat a una galeria alemanya.


La galeria helvètica, propietària de l'escultura, va tenir coneixement que havia adquirit la peça un galerista espanyol vinculat al comerç d'antiguitats en zones de conflicte com el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. Així, la galeria va decidir entregar la peça a la policia holandesa.

La investigació va permetre acreditar que l'escultura l'havia adquirit el juliol del 2015 el responsable d'un establiment barceloní a una empresa internacional amb seu a Bangkok.


El galerista coneixia l'origen il·lícit de la peça

El galerista de Barcelona va justificar l'origen de la peça aportant un document que recollia informació sobre diverses peces arqueològiques d'una col·lecció espanyola dels anys 70. Això, però, ho hauria fet, segons la investigació, per falsificar l'origen de l'escultura, amb dades d'una peça similar que podia encaixar amb la descripció.

Segons la policia, l'arrestat coneixia l'origen il·lícit de l'escultura intervinguda i havia fet diverses maniobres per crear-li un passat que n'ocultés l'origen real. Els investigadors, però, van acreditar que el document era fals.

Finalment, l'home va ser detingut com a presumpte responsable dels delictes de blanqueig de capitals, contraban i falsedat documental.

 

ARXIVAT A:
PolicialPolicia Nacional
Anar al contingut