ELECCIONS MUNICIPALS 2023

El mapa de les alcaldies: els pactes postelectorals castiguen Junts i beneficien ERC, PSC i CUP

En 75 municipis, el 8% del total, els acords han canviat de mans la vara: va guanyar un partit i ha acabat tenint l'alcaldia un altre

Xavi RossinyolActualitzat

Junts ha estat el partit més castigat per la política de pactes després de les eleccions del 28M. Si s'hagués respectat arreu la llista més votada, Junts hauria tingut 345 alcaldies, i s'ha quedat amb 334, onze menys. En canvi, ERC, el PSC i la CUP han sortit guanyant amb els acords postelectorals, i gràcies als pactes, han assolit, entre els tres, vuit alcaldies més

El PSC va ser, de llarg, la força més votada el 28M, i amb l'alcaldia de Jaume Collboni a Barcelona, més de la meitat dels catalans tenen un alcalde o alcaldessa socialista. Però Junts, malgrat els pactes, continua sent la força amb més alcaldies en aquest inici de mandat. El rànquing queda així: 

 

I aquest és mapa definitiu de les alcaldies catalanes després dels plens d'investidura. Així arrenquen el mandat els 947 ajuntaments de Catalunya: 

 

Un cop decidides les alcaldies dels municipis on només s'havia presentat una candidatura (109) i les dels pobles amb majoria absoluta (589), la batalla dels pactes permetia decantar la balança en 249 ajuntaments amb majories simples. I, aquí, el guanyador ha estat el PSC.  

Pactes a totes bandes

En 75 municipis (un 8% del total), va guanyar un partit i l'alcaldia ha acabat sent per a un altre. En alguns, com Creixell (Tarragonès), els pactes han implicat fins a cinc partits: el PSC, un partit independent, Junts, el PP i ERC van unir els vots per fer alcaldessa la socialista Montse Muñoz. I hi ha hagut sorpreses, com la investidura d'Imma Roca (Junts) a Alguaire (Segrià), que va rebre sense esperar-los els vots d'un partit independent, i es va convertir en alcaldessa tenint només un regidor.

Junts i ERC s'han retret mútuament els pactes amb el PSC. A Roses (Alt Empordà), Junts i Gent del Poble han fet alcalde el socialista Josep Maria Martínez, desbancant la força més votada, ERC. I el contrari ha passat a Les Franqueses (Vallès Oriental): ERC i els comuns s'han integrat al govern dels socialista Juan Antonio Corchado, que ha deixat a l'oposició Junts, guanyadora de les eleccions. 

El PSC també ha aconseguit l'alcaldia de Sant Celoni (Vallès Oriental) gràcies a la CUP, fent fora del govern Junts i ERC, que hi governaven des de fa vuit anys. Però, en canvi, a Vilobí del Penedès s'ha conformat un tripartit independentista de Junts, ERC i la CUP contra el guanyador de les eleccions, el socialista Francesc Edo. 

Enlloc no s'ha pogut conformar un front anti-PP, com havia passat històricament a Badalona i a Castelldefels. Allà on no ha guanyat amb majoria absoluta, el PP hi governa amb acords (com a Castelldefels mateix, on Manu Reyes ha obtingut els vots de SOM, una escissió del PSC) o en minoria (com a Monistrol de Montserrat, on és alcaldessa la popular Núria Carreras). 

Si ens fixem només en qui va guanyar en cada municipi i en com han canviat els resultats des del 2019, destaca l'avanç del PSC i el retrocés important de Junts i ERC
 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut