La casa Serra, seu de la Diputació de Barcelona (Ajuntament de Barcelona/Antonio Lajusticia)

El PSC tanca amb Comuns i Tot per Terrassa un acord per governar la Diputació de Barcelona

L'alcaldessa socialista de Sant Boi, Lluïsa Moret, presidiria l'ens

RedaccióActualitzat

Acord a tres per governar la Diputació de Barcelona 24 hores abans del ple de constitució de l'ens.

El PSC i els Comuns han aconseguit tancar un pacte amb Tot per Terrassa (TxT) i la presidència quedaria en mans de l'alcaldessa socialista de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, tal com ha avançat El Periódico. D'aquesta manera rellevaria la també socialista Núria Marín.

Candela López, dels Comuns, seria vicepresidenta, en virtut de l'acord que comuns i socialistes van segellar la setmana passada.

Pel que fa a Tot per Terrassa --la formació de l'alcalde Jordi Ballart, que fa uns anys va deixar el PSC-- l'acord s'ha escenificat aquest dimecres i preveu un conjunt d'inversions de la diputació a la ciutat, a més de recursos per al grup polític.

Lluïsa Moret i Jordi Ballart han signat el pacte a Terrassa (PSC)

Ara per ara, doncs, és el PSC qui té més opcions de presidir la Diputació de Barcelona, davant la falta d'un acord alternatiu que permeti un govern de Junts i Esquerra.

El PSC, Comuns i la diputada de TxT sumen 23 diputats provincials, encara per sota dels 26 que marca la majoria absoluta. Junts i ERC també en sumen 23, però en cas d'empat guanyaria la llista més votada, el PSC.


Junts ha intentat un acord alternatiu

Després de la investidura de Jaume Collboni desbancant Xavier Trias a Barcelona, Junts va decidir que no reeditaria el pacte a la diputació amb el PSC i intentaria un pacte alternatiu amb ERC, sumant-hi Tot per Terrassa.

En aquest sentit, fonts de Junts expliquen que proposaven partir-se la presidència amb ERC, o fins i tot oferir-la a l'alcalde de Terrassa.

Tot i això, els republicans han insistit que per aconseguir un acord alternatiu al PSC primer els calia saber amb quins suports comptava Junts, sobretot tenint en compte que la formació tindria dos vots díscols, provinents del PDeCAT: l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torroelles de Foix, Sergi Vallès.

Aquest dimecres al vespre, Ernest Maragall encara insistia en una entrevista a Principal que "fins a l'últim minut" hi ha marge per explorar l'acord, una opció que implicaria assegurar-se el vot de Castells i Vallès i també que la formació terrassenca es desdigui de l'acord amb els socialistes.

El que no han contemplat ni ERC ni Junts és intentar un pacte amb el PP, que tindria els vots suficients per decantar la balança. El líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha explicat aquest dimecres que "té molta pinta que el PP acabarà votant-se a si mateix" al ple.

A la Diputació de Barcelona, el PSC és la força més representada, amb 17 escons, seguits dels 12 de Junts i els 11 d'ERC. La resta són 5 dels Comuns, 4 del PP, 1 de Tot per Terrassa i 1 de Vox, un total de 51 diputats.

A Lleida i Tarragona, ERC i el PSC van arribar a un acord per governar conjuntament, amb presidència per als republicans, que han guanyat a Tarragona i han quedat segons a Lleida. En aquest últim cas, a l'acord també s'hi suma Ara Pacte Local, la marca del PDeCAT. A Girona, Junts i ERC van revalidar el pacte que van fer fa quatre anys, amb la presidència per a Junts. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut