El Suprem s'oposa als indults dels condemnats del procés i passa la pilota a Sánchez

La Fiscalia també s'hi havia oposat, l'Advocacia de l'Estat no s'hi va pronunciar i les presons van fer informes favorables

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha fet públic aquest dimecres el seu informe sobre els indults dels condemnats per sedició en el judici del procés, en què s'oposa que puguin rebre la mesura de gràcia.

De tota manera, aquest informe del tribunal no és vinculant per al govern espanyol, que hi té l'última paraula i ja ha deixat clara la seva predisposició a concedir-los.


Elaborat per Marchena

L'informe del Tribunal Suprem, que ara deixa la pilota en mans del govern espanyol, l'ha elaborat el mateix Manuel Marchena, president del tribunal que els va condemnar.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que la decisió es prendrà d'acord amb els valors constitucionals de la concòrdia i el diàleg.

 

No hi ha penediment

L'argumentació de l'informe es basa sobretot en el fet que, segons afirma, no hi ha "la més mínima prova o el més dèbil indici de penediment".

Tampoc de "voluntat de retrobament amb l'ordre jurídic menyscabat pel delicte", i, citant Jordi Cuixart, sí que identifica la de "reincidir en l'atac als pilars de la convivència democràtica".

Per tot això, l'informe assegura que l'indult és "una solució inacceptable" perquè l'actitud dels condemnats és "als antípodes" de qui aspira a ser indultat.

De fet, critica el "silenci" de la majoria d'ells, de fet, de tots els que són a la presó, que no han respost al seu requeriment perquè aportessin explicacions sobre "les seves expectatives personals, familiars i socials".

Marchena, durant el judici al Tribunal Suprem
Manuel Marchena durant el judici del procés al Tribunal Suprem (ACN)


"La suposada vulneració de drets"

L'informe llista totes les peticions d'indults que s'han tramitat per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Dolors Bassa.

També les rebudes perquè s'indulti Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, i es queixa que algunes volien "reparar la suposada vulneració de drets":

"L'indult, contràriament al que suggereixen algunes de les sol·licituds que són a l'origen d'aquest expedient, no pot presentar-se com l'últim mecanisme per reparar la suposada vulneració de drets fonamentals."

Segons l'informe, aquestes peticions "se centren en una crítica jurídica a la sentència dictada per aquesta sala":

"Els que demanen del govern espanyol l'exercici del dret de gràcia fan valer un argumentari que desenfoca la naturalesa de l'indult com a causa extinta de la responsabilitat criminal."


"La ficció d'un subjecte col·lectiu"

L'escrit també critica els informes de les presons, que considera que des de l'inici del compliment de la pena "han unificat de manera tossuda el règim i tractament dels presos":

"Aquest criteri institucional, amb visible distanciament dels requeriments legals i que ha hagut de ser corregit reiteradament per aquesta sala, ha entorpit de forma notable el compliment dels fins de la pena, alimentant la ficció d'un subjecte col·lectiu que seria titular del dret a la progressió de grau i ara del dret a l'indult."


La Fiscalia en contra, l'Advocacia no s'hi pronuncia

Per fer el seu informe, el Tribunal Suprem ha tingut en compte els informes previs de la Fiscalia, de l'Advocacia de l'Estat i dels centres penitenciaris on compleixen condemna.

La Fiscalia es va oposar a la concessió dels indults per la gravetat de les penes i perquè no hi ha hagut penediment, mentre que l'Advocacia de l'Estat no s'hi va voler pronunciar i es va limitar a constatar que els condemnats han reparat el dany econòmic pel delicte de malversació.

Per últim, les presons on compleixen condemna van fer informes favorables sobre la seva evolució.


"Segueix la línia repressiva"

A la decisió del Suprem s'hi ha referit aquest mateix dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la primera reunió del seu govern.

Aragonès ha afirmat que "no s'oposarà" als indults, malgrat que preferiria "l'amnistia", i ha aprofitat per dir que l'informe del Suprem "segueix la línia repressiva" contra l'independentisme.


Òmnium portarà l'informe a Europa

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha afirmat que les argumentacions del Suprem els serviran per complementar les seves davant els tribunals europeus:

"Que sigui aquest tribunal que titlli d'antidemocràtic en Jordi Cuixart, l'únic que fa és donar-nos més arguments per agafar tot aquest informe i incloure'l a la causa que portarem al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg."

Pel que fa als indults en si, Mauri ha afirmat que "no es creu res" que vingui de Pedro Sánchez.


Junts, Cs i UP

La diputada al Congrés per Junts Miriam Nogueras ha dit que ja s'esperava un informe com aquest, i ha afegit que la seva força política no espera que "el gran premi sigui el perdó".

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha tornat a qualificar de "colpistes" els líders independentistes, i ha assegurat que indultar-los significaria "humiliar-los" i "trepitjar-los" a ells.

Per part d'Unides Podem, Jaume Asens ha assegurat que cal que "els jutges deixin de ser els guionistes de la política", i que "la política recuperi el terreny del diàleg i no de la venjança".


El PP i el Suprem

El Suprem ha fet públic l'informe poc després que els indults als líders independentistes generessin una nova picabaralla entre el govern i l'oposició a la sessió de control al Congrés.

Allà Pedro Sánchez ha reiterat la intenció de resoldre les peticions d'indult centrant-se en la "concòrdia", mentre que el líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat que si els hi donen ho portaran al Suprem.

Precisament, el màxim responsable en funcions d'aquest tribunal i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha qüestionat que es puguin atorgar els indults "com a mesura de concòrdia" en el context actual:

"L'indult i el context en què s'està plantejant, entès com a mesura de concòrdia, pot ser entès i fins i tot acceptat. Un indult quan no hi ha concòrdia és difícil d'acceptar."

 

Podeu llegir sencer el document del Tribunal Suprem sobre els indults:

 

Informe sobre els indults by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut