El govern vol fomentar l'ús de la llengua catalana en determinats graus d'FP
El govern vol fomentar l'ús de la llengua catalana en determinats graus d'FP

Els cicles formatius d'hostaleria, comerç i sanitat tindran un mòdul de català el curs que ve

L'assignació de places d'FP es farà per nota i no per ordre de petició com fins ara

RedaccióActualitzat

El govern ha anunciat que a partir del curs 2024-2025 els cicles de formació professional que impliquin una atenció a les persones inclouran un mòdul de Català Professional.

Impartiran aquest mòdul els cicles dels àmbits d'administració i gestió; comerç i màrqueting; hostaleria i turisme; sanitat; i serveis socioculturals.

L'objectiu és fomentar l'ús de la llengua catalana en aquests estudis, però també "millorar l'ocupabilitat de l'alumnat".

En una roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha explicat que la introducció d'un mòdul de català professional ha estat una "demanda" que l'executiu arrossegava des de feia anys.

"Si millorem competències lingüístiques de l'alumnat d'FP, garantim els drets lingüístics dels usuaris i millorem les opcions d'ocupabilitat d'aquests estudiants."

El pròxim curs també s'augmentaran els cursos per aconseguir certificats de professionalitat, sobretot en l'especialitat d'atenció a les persones, l'economia verda i la digitalització. Cursos que s'ofereixen a través del SOC.

Entre les novetats per al curs 2024-2025 també hi ha la posada en marxa de quatre instituts de formació professional a Barcelona especialitzats: l'Institut d'FP Sanitària de Vall d'Hebron, l'Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, l'Institut de Disseny d'Arts Gràfiques de Barcelona i l'Institut de Formació Empresarial de Barcelona.


L'assignació de places: per nota

El govern ha introduït diverses modificacions al procés de preinscripció als estudis de formació professional, que inclou els graus bàsic, mitjà i superior. Per al curs 2024-2025, l'assignació de places ja no es farà segons l'ordre de petició, com fins ara, sinó segons la nota.

A més, enguany s'han simplificat els tràmits i hi haurà un únic procés de preinscripció, del 24 al 30 de maig.

La consellera Anna Simó a la roda de premsa per presentar l'oferta d'FP
La consellera Anna Simó a la roda de premsa per presentar l'oferta d'FP (ACN/Jordi Batallé)

Segons Simó, aquest any l'FP tindrà més places i una oferta més diversificada.

"On l'oferta creix més és tant en els graus superiors com en els programes de formació i inserció. Per famílies professionals, on s'augmenta l'oferta són en sanitat, en informàtica i comunicacions i serveis a la comunitat."

En total, l'oferta integrada d'FP batrà un rècord de places, amb un total de 486.199 i un pressupost de gairebé 956 milions d'euros.

La formació professional creixerà el 7,7%, i 174.737 places són d'FP inicial.

El creixement és tant en l'àmbit educatiu com en el professional, ja que s'incorporaran al setembre 301 docents més. Amb aquests, la plantilla dels centres públics creixerà fins als 10.088 docents.

Segons l'estudi d'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals, l'FP es manté com un dels ensenyaments amb una inserció laboral més alta, amb una taxa d'inserció laboral de les persones graduades del 54,5%, un percentatge que creix per tercer any consecutiu.

 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut