Els partits exploren els pactes postelectorals en el setè dia de campanya
Els partits exploren els pactes postelectorals en el setè dia de campanya (ACN)

Els partits exploren els pactes postelectorals en el setè dia de campanya

Tot i que Salvador Illa no descarta un pacte amb Junts, Puigdemont aposta per un govern de pacte independentista i els comuns per un executiu en mans de l'esquerra

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha participat en el seu primer míting del PSC després del seu "període de reflexió". A Sant Boi de Llobregat, ha demanat obrir una nova etapa a Catalunya. Els socialistes, conscients que les enquestes els són favorables, diuen que volen presidir un govern estable i transversal, en el qual la gestió de les necessitats del dia a dia sigui la prioritat. En una entrevista a la SER, Salvador Illa no descarta, fins i tot, arribar a un acord de govern amb Junts.  

Contràriament a aquesta idea, Carles Puigdemont diu que només es veu liderant un govern independentista i diu que desconfia de Salvador Illa, que només voldria un pacte amb l'esquerra espanyola. Puigdemont insta a ERC a aclarir si donaran suport al PSC i diu que només hi ha dues opcions el 12-M:  elegir un president de la Generalitat independentista o un delegat del govern espanyol a Catalunya.

Per la seva part, Esquerra no s'ha mostrat sorpresa per una possible coalició de govern entre socialistes i Junts. Pere Aragonès diu que els dos partits sovint tenen el mateix posicionament en temes com habitatge, feminisme o economia. La candidata republicana per Tarragona, Raquel Sans, ha acusat el PSC i Salvador Illa de fer creure que protegirà el català si arriba a la Generalitat, quan fa els mítings en castellà.  

En un acte dels comuns a Girona, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha criticat el candidat socialista, Salvador Illa, per no descartar un pacte de govern amb Junts. Urtasun, acompanyat pel cap de llista de Comuns Sumar per Girona, Eloi Badia, i pel candidat de la formació a les europees, Jaume Asens, ha assegurat que votar Illa pot obrir la porta a la sociovergència. 
 


La CUP, per la seva banda, en un acte amb representants del Tercer Sector, proposa una renda bàsica universal de 900 euros, i demana canvis en la política d'habitatge. A Tàrrega, la CUP també ha criticat el candidat del PSC, en aquest cas per defensar l'ampliació de la B-40 i l'Aeroport del Prat. 

Contraris a més regulació en habitatge, Ciutadans proposa invertir mil milions d'euros en la compra de sòl públic per construir-hi habitatges i reduir així els preus dels lloguers. Carlos Carrizosa també s'ha referit a la mà estesa dels socialistes a Junts alertant a Illa que Pedro Sánchez el sacrificaria com a president de la Generalitat per seguir a La Moncloa. 

El candidat del PP, Alejandro Fernández, volent treure a la palestra l'educació, ha acompanyat el president de Castella i Lleó, comunitat que lidera els resultats de l'informe PISA, en una visita a un institut que té barracons. 

I també en matèria educativa, Vox ha criticat la immersió lingüística de l'escola catalana.
 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut