Ábalos a l'arribada a la comissió pel cas Koldo del Senat
Ábalos a l'arribada a la comissió pel cas Koldo del Senat (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Cas Koldo: Ábalos es declara víctima d'un judici paral·lel i qüestiona que hi hagi cap trama

L'exministre nega haver fet cap seguiment de la compra de mascaretes i assegura que ho va delegar al Subsecretari del Ministeri

RedaccióActualitzat

L'exministre socialista de Transports, ara diputat al Grup Mixt al Congrés, José Luis Ábalos, ha posat en dubte aquest dilluns l'existència de cap trama en el cas Koldo.

"No tinc clar que hagi hagut una trama. Acreditin-me que hi ha una trama i que jo hi estic involucrat. Estava satisfet fins avui de la nostra gestió, perquè vam ser els primers a tenir material sanitari i per un preu assequible. Clar que hi havia comissionistes. Creuen que les empreses no volien guanyar diners? Això és quelcom que ha de resoldre la justícia"

Ho ha dit durant la compareixença a la comissió d'investigació pel cas Koldo al Senat, on s'ha declarat víctima d'un judici paral·lel.

Els senadors han interrogat l'exministre amb l'objectiu d'esbrinar si estava al cas o no de les activitats presumptament irregulars de qui va ser el seu assessor i mà dreta, Koldo García.

Koldo García és un dels principals imputats en la trama de les mascaretes que porta el seu nom i que hauria aconseguit contractes amb ministeris i comunitats autònomes, com les Balears i les Canàries, en plena pandèmia.

Ábalos a la comissió del Senat pel cas Koldo
Ábalos assegura que les compres de mascaretes les va fer el Subsecretari del Ministeri (Alejandro Martínez Vélez / Europa Press)

Ábalos ha defensat la seva gestió al capdavant del Ministeri i ha assegurat que, tot i que es van agilitzar els processos de compra de material sanitari per fer front a l'emergència de la pandèmia, no hi va haver cap malversació per part del govern espanyol.

Ha explicat que va encarregar "a tothom i de manera gairebé desesperada" que es posés a buscar proveïdors de mascaretes i ha assegurat que va delegar al Subsecretari del ministeri totes les contractacions perquè, diu, és qui "més confiança li mereixia perquè havia estat interventor d'Hisenda". 

"Tot i que és cert que es van flexibilitzar absolutament tots els procediments de contractació, això no vol dir que es pugui fer al marge de la llei, i jo vaig recórrer al subsecretari. Tota la gestió la va portar ell".  

Ábalos ha assegurat que l'increment de patrimoni de Koldo va ser posterior al seu pas pel ministeri i ha deixat clar que no tenia "cap" capacitat de decisió.

José Luis Ábalos sortint del Congrés amb Koldo García
Ábalos haurà de donar explicacions de la seva relació amb Koldo (Europa Press)

Recorrerà la suspensió de militància

Quan va sortir a la llum l'escàndol, el PSOE va suspendre de militància Ábalos, que havia estat secretari d'Organització del partit, després de donar-li 24 hores perquè renunciés a l'escó. L'exministre no va cedir a la pressió i va passar al Grup Mixt. Aquest dilluns ha tornat a defensar la decisió: "No he de reconèixer cap culpa perquè no la tinc". 

Molt molest amb el seu antic partit, Ábalos ha confirmat que recorrerà la suspensió de la militància. Ha acusat el PSOE de saltar-se el codi ètic de la formació i d'avançar-se, perquè, diu, no està sent investigat.

"Ja només puc confiar en la justícia i no per les virtuds que pugui tenir, sinó per necessitat. Perquè no tinc en qui confiar."

Ábalos ha criticat que aquesta comissió faci, diu, un "judici paral·lel on es dona per fet que hi ha acusats, a qui no es respecta el principi de presumpció d'innocència". 

Ábalos ha tornat a defensar que no ha fet res irregular i que no ha cobrat mai comissions. Tanmateix, segons el jutge instructor del cas, Ismael Moreno, Ábalos actuava com a intermediari en les operacions del seu assessor

L'antic assessor d'Ábalos, Koldo García, a la comissió d'investigació del Senat
L'antic assessor d'Ábalos, Koldo García, a la comissió d'investigació del Senat (ACN/Miquel Vera)

La majoria del PP del Senat va decidir cridar a declarar Ábalos en aquesta comissió, que va arrencar el 22 d'abril amb la compareixença del mateix Koldo García, que es va acollir al dret a no declarar, al·legant que és investigat per l'Audiència Nacional.

Fins ara ja hi han passat l'exministre de Sanitat i cap de llista del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya el 12M, Salvador Illa, i Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE.

Compareixença d'Illa a la comissió del cas Koldo al Senat
Compareixença d'Illa a la comissió del cas Koldo al Senat (ACN/Miquel Vera)

Illa, titular de Sanitat els primers mesos de la pandèmia, va explicar que Koldo es va presentar al Ministeri, sense cita prèvia, i va assegurar que el va rebre pel fet de ser l'assessor del llavors ministre Ábalos. Segons Illa, quan es va adonar que estava promocionant una empresa per a la compra de mascaretes, el va remetre el cap de gabinet, Víctor Francos.

Cerdán, per la seva banda, va explicar el ràpid ascens de Koldo a Ferraz i, després, al govern. El número tres del PSOE, que va ser l'encarregat de portar Koldo a Madrid, va assegurar que si els fets que se li imputen es demostren se sentirà "decebut".

L'actual secretari d'organització dels socialistes li va encarregar custodiar durant dues nits els avals de Pedro Sánchez per a les primàries del partit del 2017, després va fer de xòfer d'Ábalos, l'any següent va començar a fer-li d'assessor al ministeri i, finalment, va ser nomenat conseller de Renfe Mercaderies.

Després de la compareixença d'Ábalos, la comissió d'investigació del Senat s'aturarà tres setmanes, fins al 27 de maig, quan estan citats a declarar exalts càrrecs del Ministeri de Sanitat, Transports i Interior, com l'expresident de Ports de l'Estat, Francisco Toledo, o l'expresidenta d'ADIF i exsecretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, que va dimitir el 2023 per l'error dels trens que no cabien en els túnels.


Ábalos, a la comissió del Congrés

Ábalos haurà de comparèixer també a la comissió que treballa, de forma paral·lela, al Congrés per abordar possibles irregularitats en la contractació pública de material sanitari.

Inicialment, el PSOE no l'havia cridat a declarar, però després, els socialistes van cedir a la pressió dels socis de govern i van pactar amb Sumar una llista de 134 compareixents, entre els quals sí que figurava l'exministre. Encara no hi ha data per la seva compareixença.

També hi compareixeran la presidenta del Congrés, Francina Armengol, llavors presidenta balear i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, llavors president de les Canàries.

També figuren a la llista la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, la parella de la qual s'investiga per un frau de 350.000 euros a Hisenda.

Aquest dimarts es reunirà la mesa de la comissió del Congrés per fixar noves compareixences.

 

ARXIVAT A:
PSOEJosé Luis ÁbalosSenatCas Koldo
Anar al contingut