Les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Reus
Quatre de les onze grans ciutats catalanes estan governades per alcaldesses

Et governa una alcaldessa? El mapa de la paritat als ajuntaments després del 28M

Tot i que ha augmentat la presència de regidores als ajuntaments comparat amb les eleccions anteriors, encara s'està lluny de la paritat en el primer lloc de la representació municipal

Felip Gordillo / Sílvia Mateu / Francesc BigorraActualitzat

Als ajuntaments catalans hi ha 261 alcaldesses i 686 alcaldes, una desproporció evident: un 27,6% enfront del 72,4%. El nombre de dones i homes a les llistes electorals del 28 de maig era força equilibrat --fet impulsat per la paritat que marca la llei orgànica del règim electoral general--, però la cosa canvia quan ens fixem en els caps de llista.

De les eleccions, en van sortir un total de 4.048 regidores i 5.099 regidors, és a dir un 44,25% de dones i un 55,75% d'homes. Aquí cal recordar també que, fa tot just un mes, el Consell de Ministres va aprovar l'avantprojecte de llei de paritat per garantir un mínim d'un 40% de dones a les llistes.

Encara falta, però ha augmentat la presència de dones als equips de govern dels ajuntaments, si comparem les eleccions del 2023 amb les anteriors. El 2019, les regidores representaven gairebé un 42%, dos punts menys que ara. En el cas de les alcaldesses, eren el 23%, gairebé cinc punts menys que ara.

Els municipis amb alcaldessa no arriben a un de cada tres. Fa quatre anys no arribaven a un de cada quatre.


Un ajuntament de set dones

Com a curiositat, a la Granadella, a les Garrigues, Elena Llauradó, vinculada a Junts, estarà al capdavant d'un consistori de 7 dones i cap home. Comptant-hi la Granadella, a Catalunya hi ha set municipis on només hi ha regidores, gairebé tots amb menys de 250 habitants.

En canvi, hi ha 27 ajuntaments on només hi ha regidors, sense cap dona.

Dels 947 ajuntaments que hi ha a Catalunya, només a 290 hi ha la meitat de dones o més, és a dir, un 30% del total.

 


Alcaldesses de grans ciutats

Si ens fixem en la població, en els municipis més grans i en els més petits se supera el 30% d'alcaldesses, mentre que en els ajuntaments mitjans queden per sota d'aquest percentatge.

En els deu municipis de Catalunya amb més de 100.000 habitants hi ha quatre alcaldesses: Núria Marín a l'Hospitalet de Llobregat, Marta Farrés a Sabadell, Núria Parlon a Santa Coloma de Gramenet i Sandra Guaita a Reus.

Això no significa que la proporció d'homes i dones sigui sempre paritària. En el cas de Terrassa, té més regidores i un alcalde, Jordi Ballart, el contrari del que passa a Santa Coloma, amb una alcaldessa i més regidors que regidores.


Per comarques, n'hi ha una que només té alcaldesses, l'Alta Ribagorça, amb un total de tres municipis. La segona comarca amb més alcaldesses és el Garraf, que en té cinc, i un alcalde. En tercer lloc trobem el Barcelonès, amb tres dones a l'alcaldia i dos homes.


Més alcaldesses d'ERC

Per partits, ERC és el que té més alcaldesses (97), seguit de Junts (86) i el PSC (38).

A banda d'aquests resultats, En Comú Podem és el partit que ha situat més dones en el primer lloc de les llistes (un 42% per un 58% d'homes). Després venien Esquerra Republicana i la CUP (34% dones per un 66% de dones), i el PSC i Junts (un 32% per un 68%), seguits de prop del PP i, a més distància, de Ciutadans i Vox, amb un 25% de dones per un 75% d'homes.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereEleccions municipals 2023
Anar al contingut