La meitat de les consultes per mareig als CAP i a urgències són per vertigen posicional (iStock/Tunatura)

Et roda el cap? Potser tens vertigen posicional, un mareig fàcil de tractar

Es tracta d'una patologia molt desagradable i força invalidant que es podria identificar i resoldre al CAP amb una senzilla maniobra

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Et mareges quan t'aixeques, et gires o mous el cap? Tens la sensació que tot roda al teu voltant? És possible que pateixis vertigen posicional, una malaltia benigna però molt desagradable i invalidant que pot anar acompanyada de nàusees, vòmits i sensació d'angoixa i inseguretat. Una patologia que tenen unes 100.000 persones a l'any a Catalunya i que és més fàcil de diagnosticar i de tractar del que es pensa.

La meitat de les persones que acudeixen al CAP o a urgències amb símptomes de mareig tenen vertigen. La majoria, del tipus anomenat "posicional paroxístic benigne", una afecció que es pot identificar i resoldre en cinc minuts i amb una maniobra senzilla que pot fer el mateix metge o metgessa de família. No necessita, a més, proves diagnòstiques complementàries com analítiques, radiografies, escàners o ressonàncies magnètiques --si no és que cal descartar una altra afecció més important.


Quins símptomes té el vertigen posicional?

El vertigen posicional es manifesta amb una sensació de mareig quan es gira el cap, com si els objectes de l'entorn rodessin al teu voltant. Ve provocat pel desplaçament d'unes petites partícules de l'oïda interna que floten pels seus canals amb el moviment i que es repeteix durant uns segons mentre es gira el cap.

A vegades ve acompanyat de nàusees, però generalment no és greu i es pot solucionar amb una maniobra per tornar aquestes partícules al seu lloc original.


Què he de fer si en tinc i quan cal anar al CAP?

Davant un mareig per vertigen cal descansar en una posició còmoda i evitar moviments bruscos del cap. També cal consultar-ho amb el centre d'atenció primària el primer cop que passi, si no s'ha comentat mai en episodis previs, o quan n'hi hagi un de diferent dels anteriors, per exemple perquè es perd oïda o ve acompanyat d'acúfens, visió doble, pèrdua de força o de sensibilitat en braços i cames o qualsevol altre símptoma neuronal. També si no desapareix uns minuts després, en estar-se quiet.


Com es diagnostica i es tracta?

El metge o metgessa de família pot diagnosticar-lo en el mateix CAP, a urgències o a casa --en cas d'atenció domiciliària--, en dos minuts, amb una exploració general anomenada maniobra de Dix-Hallpike.

Amb el pacient estirat en una llitera, amb el cap de costat, observarà el moviment dels seus ulls en moure el cap de dreta a esquerra --i a l'inrevés-- i veurà si aquest desplaçament provoca malestar, nàusees o vòmits. Fer el moviment a les dues bandes --una després de l'altra-- permet desxifrar quina és l'oïda afectada o si ho són totes dues, que és força habitual.

Així és com s'ha de fer, segons explica en aquest vídeo del doctor Josep Lluís Ballvé, metge de família i investigador principal del grup de recerca en l'abordatge del vertigen en atenció primària (VERTAP) de l'institut d'investigació Jordi Gol (IDIAPJGol):

 

El vertigen posicional també es pot resoldre a la consulta o a casa, en dos o tres minuts més, sense prendre cap medicació, amb una altra maniobra anomenada d'Epley. Aquesta maniobra es fa amb el pacient estirat amb el cap penjant, que el professional sanitari mou cap a una banda i espera 30 segons.

Després, el pacient ha de girar tot el cos cap al mateix costat i mantenir la posició mig minut més, abans d'incorporar-se, com mostra el doctor Ballvé, metge de família al CAP La Florida de l'Hospitalet de Llobregat, en aquest altre vídeo:


L'efectivitat de la maniobra d'Epley és del 70% la primera vegada que es realitza i arriba al 90% la segona, que es du a terme al cap d'uns dies, segons un assaig clínic publicat fa cinc anys per aquest institut.

Les persones tractades es recuperen entre 24 i 48 hores després de la intervenció, però en molts casos la millora és immediata i els pacients surten de la consulta totalment recuperats.

El problema és que sovint, quan es va a urgències o al CAP, ningú no et fa aquestes maniobres, perquè en general només la duen a terme especialistes en l'aparell vestibular --otorrinos experts en vertigen--, explica el doctor Josep Lluís Ballvé.

Al CAP la Florida fa deu anys que la fan amb èxit, però la maniobra d'Epley no és un tractament que s'acostumi a fer enlloc, perquè cal molta seguretat, més encara tenint en compte que és força molest per al pacient: "Provoques clarament la simptomatologia en el pacient, que pateix molèsties.

Per això, encara que més d'un miler de metges han fet cursos de formació, els costa fer el pas d'acabar-la d'aplicar." Nystavert, una app per millorar el diagnòstic i el tractament.

 

Nystavert, una app per millorar el diagnòstic i el tractament

Es calcula que aquesta varietat de vertigen afecta un 1,6% de la població l'any i que, de mitjana, cada metge o metgessa de família atén un cas a la setmana a la seva consulta. Però no tots saben fer aquestes maniobres i hi ha pacients que passen mesos, o anys, abans de tenir un diagnòstic.

Per això, aquest dilluns, coincidint amb el dia internacional del vertigen, l'institut d'investigació IDIAPJGol ha posat en marxa una campanya de crowfunding per desenvolupar una aplicació mòbil.

Es coneix amb el nom de Nystavert i l'objectiu és que millori la formació en aquestes dues tècniques entre els professionals sanitaris, a més de permetre'ls identificar els moviments oculars característics del vertigen posicional paroxístic benigne.

Ballvé considera que l'aplicació és "una oportunitat" per estendre l'ús d'aquestes maniobres als CAP i a urgències i "per fer-les molt bé". Inclourà, per una banda, vídeos tutorials sobre com fer cadascun dels moviments i, per una altra, un "algoritme decisori" que ajudi a identificar els símptomes d'aquesta patologia.

També permetrà gravar el moviment ocular del pacient i compartir les imatges amb altres professionals per confirmar el diagnòstic. Fins a un 30% de la població patirà algun episodi de vertigen a la seva vida, una afecció que és més freqüent en dones que homes i que pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que hi ha més incidència entre la gent gran.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut