Florida fa gairebé impossible avortar, mentre que Arizona tomba la prohibició del 1864

La mesura del governador ultraconservador de Florida contra el dret a l'avortament contrasta amb la derogació d'una llei de l'època de la guerra civil a Arizona

Moviments en sentit contrari respecte del dret a l'avortament als Estats Units. A Florida, el governador ultraconservador de l'Estat ha imposat una prohibició total d'interrompre l'embaràs a partir de les sis setmanes. En canvi, a Arizona, han derogat una llei de l'època de la Guerra Civil que vetava l'avortament. 
 

Florida, amb una de les lleis més restrictives

Aquest dimecres, 1 de maig, ha entrat en vigor a Florida la prohibició d'avortar després de les sis setmanes. La mesura, una de les més restrictives dels Estats Units, ha estat promoguda pel governador ultraconservador de Florida, el republicà Ron DeSantis, i ha rebut nombroses crítiques i fins i tot demandes.

Finalment, però, ha tirat endavant, i en bona part gràcies a l'expresident Donald Trump, que durant el seu mandat va afavorir que el Tribunal Suprem posés fi al dret federal a l'avortament, fet que va deixar l'assumpte en mans de cada Estat.

Els detractors de la nova llei, entre els quals hi ha els demòcrates i, en concret, el mateix president dels Estats Units, Joe Biden, denuncien que amb aquest curt termini de sis setmanes "moltes dones ni tan sols saben que estan embarassades".

A més, pels que s'hi oposen, la mesura amenaça el futur de les clíniques i els fons d'avortament de l'Estat i obligarà les pacients a viatjar centenars o milers de quilòmetres per obtenir el procediment. 

Per Alexandra Mandado, presidenta de Planned Parenthood Florida, les conseqüències de la llei seran nefastes:

"No queden prou estats amb accés a l'avortament per absorvir desenes de milers de pacients. Amb la prohibició de les sis setmanes, hi haurà un desert per a l'avortament al sud del país. Les pacients ara hauran de desplaçar-se milers de quilòmetres."

I és que des que el Tribunal Suprem dels Estats Units, de majoria conservadora, va deixar en mans dels estats la interrupció de l'embaràs, fa un parell d'anys, Florida s'havia convertit en un refugi per a les dones que volien avortar d'estats veïns com Alabama o Geòrgia.

Sota el mandat de DeSantis, Florida ha reduït el termini legal per avortar en dues ocasions: primer de 24 a 15 setmanes d'embaràs i després fins a les sis setmanes, sense excepcions per violació ni incest.

Una representant demòcrata en un acte davant del capitoli de l'Estat d'Arizona, aquest dimecres (Reuters/Liliana Salgado)

Arizona, l'altra cara de la moneda

Mentre això passava a Florida, el Senat estatal d'Arizona aprovava una legislació que deroga una llei estatal de l'època de la guerra civil, concretament del 1864, que vetava l'avortament en aquest Estat.

La norma s'ha aprovat amb el suport dels demòcrates i de dos senadors republicans, després d'un llarg i intens debat. A partir d'ara, es podrà avortar fins a les primeres 15 setmanes d'embaràs. A més, s'estableixen excepcions per violació, incest o perill de mort per a la mare.

En un Estat molt polaritzat, el canvi ha representat una petita victòria per als demòcrates, que volen portar el tema a les urnes, per avançar encara més enllà del límit de les 15 setmanes.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut