Les agències espacials aconsegueixen imatges cada cop més nítides de l'astre (EuropaPress/NASA/GFSC/SDO)

Graven el Sol com no s'havia vist mai i capten una erupció de la mida de la Terra

L'Agència Espacial Europea captura unes imatges espectaculars de la nostra estrella a una distància molt propera

RedaccióActualitzat

L'Agència Espacial Europea (ESA) s'ha acostat més que mai al Sol. Ho ha demostrat amb unes imatges que ha fet públiques i que permeten observar amb claredat un paisatge complex i dinàmic, en canvi constant, que mostra la transició de l'atmosfera inferior del Sol a la seva corona exterior, molt més calenta.

En el vídeo es poden observar clarament diferents fenòmens, com la molsa coronal, les espícules, la pluja coronal o fins i tot una "petita" erupció que, en realitat, és més gran que el planeta Terra.

També s'hi aprecien uns punts més brillants, que segons ha explicat l'agència arriben a temperatures al voltant d'un milió de graus centígrads; els indrets més frescos semblen foscos, ja que absorbeixen la radiació.


Imatges de la Solar Orbiter

Les imatges es van gravar el 27 de setembre de 2023 a través de l'Extreme Ultraviolet Imager (EUI), l'instrument de teledetecció de la nau espacial Solar Orbiter. En aquell moment, la nau es trobava, aproximadament, a un terç de la distància que hi ha entre la Terra i el Sol, i encara s'hi va continuar acostant més, fins a uns 43 milions de quilòmetres, el dia 7 d'octubre.

El mateix dia que es van enregistrar les imatges, la sonda solar Parker, de la NASA, va passar a 7,2 milions de quilòmetres de la superfície solar i va mesurar partícules i el camp magnètic de la corona solar i del vent solar. Segons ha explicat l'ESA, aquesta circumstància va crear una oportunitat de col·laboració entre les dues agències.

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut