Un dels espais de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Barcelona
Un dels espais de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Barcelona

La Biblioteca Gabriel García Márquez, Premi Mies van der Rohe d'arquitectura emergent

Nou reconeixement per a la biblioteca barcelonina del districte de Sant Martí, considerada la millor biblioteca del món

RedaccióActualitzat

La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, considerada la millor biblioteca del món, ha guanyat el Premi Mies van der Rohe d'arquitectura emergent 2024, el guardó d'arquitectura contemporània de la Unió Europea.

La biblioteca, de l'estudi madrileny SUMA Arquitectura, fundada per Elena Orte i Guillermo Sevillano, ha estat l'escollida entre 362 obres nominades per aquest guardó.

El lliurament es farà al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona el 14 de maig, en una jornada que donarà el tret de sortida a les Setmanes d'Arquitectura, amb conferències dels autors de les obres guanyadores i finalistes, debats amb arquitectes, clients, polítics i membres del jurat, i una exposició d'una quarantena d'obres candidates al Palau Victòria Eugènia de Barcelona. 

Després de Barcelona, l'exposició de les obres, que inclouran maquetes, esbossos i dibuixos, iniciarà una gira europea.

Interior de la Biblioteca Gabriel García Márquez
Interior de la Biblioteca Gabriel García Márquez (ACN/Pau Cortina)

La millor biblioteca del món 

La biblioteca, situada al districte de Sant Martí de la capital catalana, va rebre el Premi Internacional a la Millor Biblioteca Pública del 2023, un prestigiós guardó que es va disputar amb un centenar de biblioteques de tot el món. 

L'any 2022 els seus creadors van ser reconeguts amb el Premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura.

Exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez
Exterior de la Biblioteca Gabriel García Márquez (ACN)

La biblioteca contribueix a la transformació del barri de la Verneda i s'obre com un nou espai públic exterior i interior, amb una estructura de fusta on predominen els espais monumentals que donen la benvinguda als veïns, amb uns ambients confortables per a l'aprenentatge i el treball en equip. 

Per al jurat dels Premis Mies van der Rohe, tant aquesta biblioteca com la resta d'obres finalistes formen un tot inseparable per entendre millor els camins que pren l'arquitectura contemporània per afrontar la sostenibilitat, l'equitat social, els avenços tecnològics, la preservació cultural i la globalització.

Fa dos anys un altre edifici català va guanyar el Premi Mies Van der Rohe emergent 2022. És l'edifici d'habitatges cooperatius La Borda, de l'estudi d'arquitectura LaCol, l'edifici construït amb estructura de fusta més alt de l'estat espanyol. Veïns del barri de Sants de Barcelona van impulsar aquesta cooperativa a l'antic complex fabril de Can Batlló, un projecte sostenible que defensa l'habitatge no especulatiu.

 

Premi d'Arquitectura 2024

D'altra banda, el Pavelló del campus de la Universitat Tècnica de Brunsvic, a Alemanya, ha rebut el Premi d'Arquitectura 2024. 

L'edifici, dels arquitectes Gustav Düsing i Max Hacke, ha estat premiat per la seva capacitat de desafiar les limitacions i preconcepcions sobre la sostenibilitat, creant un entorn acollidor i lúdic per a l'estudi, la col·laboració i la trobada en comunitat. Els seus arquitectes s'han convertit en els més joves a ser premiats en aquest certamen.

ARXIVAT A:
Arquitectura
Anar al contingut