Un veí de la Bisbal de Falset mostra la papereta de la consulta popular sobre el canvi de nom del municipi
Prop de 200 veïns més grans de 16 anys estan cridats a participar en la consulta popular de la Bisbal de Falset (ACN/Ariadna Escoda)

La Bisbal de Falset vota si canvia el nom del poble i la consulta acaba en un empat

Partidaris i contraris de modificar el nom per "la Bisbal de Montsant" han empatat a 78 vots, amb una participació del 80,3%

Redacció/ACNActualitzat

Empat tècnic en la consulta popular de la Bisbal de Falset per canviar el nom del poble. Els vots a favor de modificar-lo per "la Bisbal de Montsant" han estat 78, els mateixos que han aconseguit els partidaris de mantenir el topònim actual, i n'hi ha hagut tres en blanc. La participació ha estat molt alta: han votat 159 dels 198 veïns amb dret a vot, el que equival al 80,3% del cens.

L'Ajuntament del municipi, que ha impulsat la consulta d'aquest diumenge, defensava el canvi de nom per diferenciar-se de Falset i destacar el seu lligam a la serra de Montsant i el riu homònim. Si guanyava l'opció de passar-se a dir "la Bisbal de Montsant", el consistori hagués iniciat el procés administratiu per fer-ho efectiu. Ara, no està clar quin serà el futur nom del municipi.

"És l'últim escenari que ens esperàvem", ha reconegut l'alcalde Òscar Vidal. 

En aquest context, la decisió final recau en l'Ajuntament, que preveu reunir-se aviat per valorar la situació.

Totes les persones empadronades al poble que fossin més grans de 16 anys podien participar en la consulta que ha acabat en empat.


Les tres Bisbals de Catalunya

A Catalunya hi ha tres Bisbals --la Bisbal d'Empordà, la Bisbal del Penedès i la Bisbal de Falset-- que a partir del 1858 van afegir un complement de nom per distingir-se entre si. "A nosaltres ens va tocar la Bisbal de Falset perquè el partit judicial al qual pertanyem és Falset. Ens va venir de fora", ha assenyalat a l'ACN la tinenta d'alcalde, Irene Perelló.

"Tenim la serra aquí mateix, l'escola es diu Montsant, el riu també, el nostre oli és l'oli Montsacer... Cau pel seu propi pes."

Després de consultar amb l'Institut d'Estudis Catalans la viabilitat de canviar el nom, finalment l'equip de govern local ha organitzat aquesta consulta popular per sotmetre a votació si es manté o es modifica.

L'alcalde del municipi, Òscar Vidal, també ha subratllat la necessitat de diferenciar-se de Falset i evitar confusions, sobretot en l'àmbit logístic i turístic.

En Martí, veí de la Bisbal de Falset, diposita el seu vot en l'urna de la consulta per decidir el nom del municipi.
En Martí, veí de la Bisbal de Falset, diposita el seu vot per decidir el nom del municipi (ACN/Ariadna Escoda)

Les opinions recollides per l'ACN durant la jornada han estat diverses, des de bisbalencs que defensen obertament el canvi fins a altres que lamenten que els ha faltat temps i informació abans d'anar a votar. "No m'agrada, sempre és la Bisbal de Falset, per què hem de canviar?", ha preguntat una veïna.

La Casa de la Vila, on s'ha ubicat l'urna de la consulta, ha estat oberta fins a les vuit del vespre d'aquest diumenge, quan ha començat el recompte oficial. Poc abans de les 21.00 hores, s'ha fet públic l'empat a 78 vots de les dues opcions. 

Anar al contingut