La bretxa salarial està estancada (iStock/Dacharlie)

La bretxa salarial baixa tan a poc a poc que trigarà 20 anys a desaparèixer en llocs directius

Un informe que fa anualment EADA i la consultora ICSA analitza la bretxa salarial entre homes i dones i també la presència femenina en llocs de direcció

Les diferències salarials entre homes i dones són més grans en els càrrecs directrius. És el que es desprèn de l'informe anual de l'escola de negocis EADA i la consultora ICSA, que analitza la bretxa salarial i també la presència femenina en llocs de direcció.

Els homes en aquesta posició cobren de mitjana uns 93.000 euros anuals, mentre que les dones en cobren uns 20.000 menys. La diferència és molt menor en el cas dels empleats, i, tot i que els homes cobren per sobre les dones, només hi ha una diferència de 2.500 euros a l'any.
 

La menor bretxa des del 2008

En general, a tots els nivells, s'ha anat reduint aquesta diferència i, actualment, es registra la diferència més petita des que es va començar a fer l'informe el 2008.

Després de diversos alts i baixos fins al 2018, a partir d'aquell moment la bretxa s'ha anat reduint, però a un ritme lent. Segons els autors de l'estudi, el ritme de reducció és tan lent que es trigaria vint anys a assolir la igualtat retributiva.

En el cas dels empleats, la reducció de l'últim any ha estat més intensa que no pas entre directius o càrrecs mitjans. De fet, en aquest últim cas fins i tot ha augmentat.

 

 

Poques dones directives

És en els càrrecs directius en què hi ha menys presència de dones, només un 15,6%.

En els càrrecs mitjans la presència de dones és del 34%. I és en entre els empleats en els quals hi ha més paritat i la presència femenina s'aproxima al 50%.

També és rellevant la mida de l'empresa. En les grans empreses hi ha moltes menys dones que en l'empresa familiar, on gairebé arriben al 53%.

I per sectors, hi ha més dones en empreses del sector sanitari i de serveis assistencials, dels serveis en general, o del tercer sector.

Si ens fixem en diferents departaments, les dones ocupen càrrecs directius de l'àrea de recursos humans, màrqueting, o comunicació. De fet, en aquests tres departaments la presència de dones ha pujat, mentre que ha baixat en les direccions generals, de producció o àrees tecnològiques.  
 

Les cures personals afecten la carrera professional  

Segons els autors de l'informe, encara tenim un entorn laboral que fomenta la presencialitat i en què es fan moltes hores extres. Això, asseguren, perjudica les dones, que continuen sent les responsables principals de les cures familiars.

Creuen que hi hauria d'haver lleis que facilitin la corresponsabilitat, però també fa falta un canvi cultural a les empreses que permeti horaris flexibles, a més de processos de selecció justos i transparents.

ARXIVAT A:
Bretxa salarial
Anar al contingut