Les ajudes als autònoms per afrontar la Covid s'allargaran fins al 31 de gener
Catalunya migdia

La lluita de molts autònoms a qui reclamen les ajudes per la pandèmia: "Assessoreu-vos"

És el consell de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, que denuncia que 280.000 persones a tot l'Estat han rebut una carta on se'ls demana que tornin part dels diners

Berta Torrades/Glòria MarínActualitzat

Sorpresa desagradable per a milers d'autònoms quatre anys després de l'esclat de la pandèmia per la covid. És el cas que ha denunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" Mònica de Castro, una musicoterapeuta especialitzada en demències que durant el confinament no va poder treballar perquè ningú podia entrar a les residències de gent gran, on ella acostuma a fer la seva feina. 

Com la Mònica de Castro, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) denuncia que un 10% dels autònoms que van rebre ajudes durant la pandèmia han rebut una carta on se'ls reclama que retornin part d'aquests diners perquè no complien tots els requisits exigits. 


Gairebé totes les peticions d'ajudes es van admetre

A mitjans de març del 2020, en ple confinament, el Ministeri de la Seguretat Social va posar en marxa la concessió d'ajudes als autònoms que no poguessin treballar o que els hagués caigut molt la facturació per culpa de les restriccions. En total, es van donar ajudes a més d'un milió i mig d'autònoms que en aquell moment només havien d'assegurar que complien els requisits, sense necessitat de demostrar-ho. 

Les mútues van ser les encarregades de gestionar les ajudes i van reconèixer de forma favorable el 96% de les sol·licituds. Aquests últims mesos, però, les han revisat per donar-hi el vistiplau definitiu i han informat que en molts casos no es complien els requisits, i per això ara reclamen els diners.

Maria José Carcelén: 'La part més fonamental de les residencies són els treballadors'
La majoria de treballadors externs de les residències de gent gran no van poder accedir-hi durant la pandèmia

A Mònica de Castro --que va haver de cessar completament l'activitat-- li reclamaven cinc mil euros perquè la seva mútua va notificar a la Tresoreria de la Seguretat Social que ella no havia acreditat res a l'hora de demanar les ajudes. De Castro, però, no es va quedar de braços plegats. Va recollir tota la informació necessària i li han acabat donant la raó, tot i que no ha estat fàcil, com ha explicat:  

"Per terra mar i aire vaig intentar comunicar-me amb la mútua, però va ser molt complicat perquè no contestaven cap trucada ni cap correu que els enviava. Va ser aleshores quan em vaig posar en contacte amb la Confederació d'Autònoms de Catalunya, on em van dir que sí que tenia dret a aquelles ajudes."

Mònica de Castro lamenta que, malgrat tot, ja li han cobrat part dels diners que li reclamaven --més de mil euros-- que ara li hauran de retornar.


Què hem de fer si rebem la carta?

El portaveu de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, Dani Garcia, lamenta el trasbals que està suposant per a moltes persones la notificació que han de tornar uns diners sovint de forma injustificada. Diu que "costa de creure" perquè no van ser quantitats gaire importants respecte a les ajudes que van rebre empreses més grans i a les quals no s'està reclamant res.

La CTAC calcula que a un 10% dels autònoms que van rebre ajudes se'ls reclamaran diners (3Cat)

Dani Garcia recomana als autònoms que hagin rebut la carta que es moguin per evitar tornar les ajudes rebudes arran de la pandèmia:

"Que la gent que tingui aquest problema vagi a la seva gestoria o que contacti amb nosaltres i ho gestionarem. Les reclamacions que estem gestionant i estem acreditant, les estem guanyant i els treballadors no hauran de retornar res."

El portaveu de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya recorda que durant la covid molts autònoms es van quedar pel camí i afegeix que per a un treballador per compte propi 1.500 euros és un forat important.

 

ARXIVAT A:
Autònoms
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut