Llei d'amnistia: els tempos podrien beneficiar Puigdemont abans que Junqueras

Els casos amb sentència ferma, com el del president d'ERC, podrien quedar paralitzats durant mesos si els jutges eleven el cas al Constitucional o al TJUE

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Carles Puigdemont podria obtenir l'amnistia abans que Oriol Junqueras. I això podria fer que el líder de Junts es pogués presentar a les eleccions que decidís, ja siguin les europees, les del Parlament o les del Congrés, però, en canvi, el republicà no, perquè continuaria inhabilitat.

El motiu és que els casos amb sentència ferma, com el de Junqueras, podrien quedar paralitzats durant mesos si els jutges eleven el cas al Constitucional o al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Si tot va bé, la llei d'amnistia es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat a l'abril o, a molt estirar, al maig. Ara els partits que donen suport a la norma estan debatent si hi presenten esmenes parcials. Dins l'independentisme preocupa que pugui quedar alguna escletxa oberta, i per això estan acabant d'analitzar què poden millorar.

Marta Vilaret, responsable de les qüestions judicials a ERC, assegura a TV3 que "hi ha una sèrie de tribunals que hauran d'aplicar la llei i no en tenen cap ganes i faran tot el possible per posposar o dificultar l'aplicació de la llei". Vilaret puntualitza, però, que ERC no anirà per lliure i que totes les esmenes parcials que es presentin s'hauran consensuat prèviament amb la resta de partits.

Per la seva banda, Junts, tot i que va segellar l'actual redactat de la llei amb el PSOE, manté la desconfiança cap als jutges per l'aplicació que puguin fer de la llei, sobretot en els casos de terrorisme. Per això els de Puigdemont no descarten la presentació d'esmenes per blindar encara més la llei. Puigdemont advertia a les xarxes socials que no espera un 2024 fàcil.

Aquest dimecres, per la seva banda, PP i Vox han presentat les seves esmenes a la totalitat, en les quals proposen la dissolució o la  il·legalització dels partits independentistes, i també penalitzar als que hi negociïn.

Per què Puigdemont se'n podria beneficiar abans

Quan la llei entri en vigor no quedarà tothom amnistiat de manera automàtica. Cada jutge haurà d'aplicar la llei a cada cas de la seva competència relacionat amb el procés independentista. Si té dubtes sobre el compliment del dret europeu, podrà presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En segon terme, podrà consultar el Tribunal Constitucional. Mentre no resolguin, les persones afectades no podran ser amnistiades.

La llei sí que contempla que decaiguin automàticament les mesures cautelars. Això vol dir que Carles Puigdemont, per exemple, podria tornar a Catalunya i, si ho vol, presentar-se a les eleccions que decideixi, ja siguin les europees o, en un futur, les del Parlament de Catalunya o el Congrés dels Diputats.

En el cas de les inhabilitacions amb sentència ferma, en canvi, caldrà esperar que es resolguin els dubtes judicials per amnistiar els afectats. Per tant, dirigents com Oriol Junqueras no tenen garantit poder-se presentar a les europees del juny. És per això que es podria donar la situació que Puigdemont gaudís dels avantatges de l'amnistia abans que ho fes Junqueras.

Jaume Asens, negociador de Sumar en les qüestions sobre l'amnistia, ha advertit, en declaracions a TV3, que en el moment en què els jutges del Tribunal Suprem comencin a preguntar al TC i el TJUE sobre l'amnistia, és probable que ho facin també molts altres magistrats: "Pot passar que hi hagi un efecte dòmino i que en el moment en què el Suprem plantegi dubtes hi hagi una gran majoria de jutges que també suspenguin l'aplicació del procediment en els seus casos" i això faci que l'amnistia tampoc s'apliqui en les causes en què siguin competents.

La llei està previst que es voti el 30 de gener i previsiblement s'aprovarà. Aleshores anirà al Senat, on s'hi pot estar fins a dos mesos, perquè el PP va canviar el reglament amb l'objectiu de dilatar els tempos. Cap a l'abril tornarà al Congrés per la seva aprovació definitiva.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontOriol JunquerasJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut