Es considera precoç una pubertat abans del 8 anys i una menstruació abans dels 11
Es considera precoç una pubertat abans del 8 anys i una menstruació abans dels 11
Catalunya migdia

Per què les nenes tenen la regla abans? Els disruptors endocrins, claus

Molts dels components químics que trobem en l'alimentació, els teixits o els productes de neteja o cosmètica poden accelerar l'inici de la pubertat

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Els disruptors endocrins són sospitosos d'estar al darrere de l'avançament de la pubertat i la regla. Es tracta de substàncies químiques que estan presents en multitud de productes que mengem o ens posem a la pell cada dia i que "hackegen" el nostre sistema hormonal.

Així ho assenyalen diversos estudis que analitzen aquests components i que conclouen que tenen un efecte directe en el nostre desenvolupament.


Menstruar abans d'hora

Es considera precoç una pubertat abans dels 8 anys i una menstruació abans dels 11. En l'últim segle, cada dècada s'ha avançat 3 mesos l'inici de la pubertat i, per tant, de la primera regla. A finals del segle XIX, les nenes tenien la regla als 16 anys i ara la mitjana ja està en els 12 anys i mig. 

La majoria d'estudis que s'han fet per determinar què hi ha darrere de la pubertat precoç assenyalen, de manera clara, l'augment de pes corporal de les nenes les últimes dècades, fet que accelera els primers símptomes puberals, com és l'aparició del botó mamari i, posteriorment, uns dos anys després, la primera regla.

Un altre factor clau és l'exposició als disruptors endocrins, químics que confonen el nostre sistema hormonal perquè actuen com a hormones sense ser-ho.

Les compreses tenen ara un IVA del 10%
L'edat de la primera regla s'ha avançat progressivament en les últimes dècades (Pexels)

Malgrat que no hi ha estudis que analitzin, globalment, tots aquests components i el seu impacte en la salut, sí que hi ha investigacions publicades a la prestigiosa revista Jama Pediatrics que analitzen, per separat, aquestes substàncies químiques i conclouen que interactuen amb les nostres hormones i avancen la pubertat i la regla de les nenes.

Nicolás Olea, catedràtic de Radiologia de la Universitat de Granada, explica que "aquests contaminants ambientals o dels objectes, un cop dins l'organisme, interfereixen en el missatge de les hormones que, per exemple, comuniquen l'ovari amb la mama". 

"Dels 142.000 compostos químics d'aquest tipus que hi ha al mercat, sabem que com a mínim 2.000 interfereixen en el sistema endocrí."

El doctor Olea aprofita per desmentir mites que, històricament, vinculaven l'aparició precoç de pèl púbic o desenvolupament mamari al consum, per exemple, de determinats tipus de pollastre.

Per contra, ho atribueix a aquests productes químics que, com recorda, "han passat sempre per substàncies inertes, d'un amplíssim ús, fins que un dia t'adones que estan modificant les hormones".


Invisibles però molt estesos

Els disruptors endocrins els trobem en productes de neteja, en aliments ultraprocessats i, sobretot, en els productes d'higiene i cosmètics com els xampús, gels de bany, cremes hidratants o maquillatge que ens posem cada dia a la pell.

També n'hi ha en elements tan quotidians com carmanyoles de plàstic, peces de roba sintètica o, fins i tot, en productes menstruals com tampons i compreses, tal com denunciaven fa uns anys diverses organitzacions ecologistes.

Els grups ecologistes denuncien que les compreses d'un sol ús porten un 90% de plàstics (3Cat)

Sovint els identifiquem amb el nom de ftalats, parabens, silicones, Bisfenol A, entre molts d'altres, i poden estar al darrere de diverses malalties, segons alerta Olea.

"Està demostrat que poden provocar un dèficit d'atenció i hiperactivitat, malformacions, avançament de la pubertat, obesitat, diabetis, hipotiroidisme, càncer de mama, càncer de pròstata..."

De fet, el Bisfenol A, un compost present en molts plàstics d'ampolles, llaunes o túpers, ja se sap que és perjudicial per a la salut, tal com ha confirmat l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, i la Unió Europea el va prohibir el 2011 per fabricar biberons.

Tot i això, es continua fent servir per a molts recipients de plàstic, una situació que es repeteix amb multitud de productes derivats del petroli amb els quals estem en contacte diàriament.
 

Un contratemps amb riscos

El fet que s'avanci la pubertat i la regla pot comportar diversos perills, tant físics com psicològics, com indica la doctora Lourdes Ibáñez.

L'endocrina i investigadora de l'Hospital Sant Joan de Déu explica que "si a una nena li ve la regla amb 10 anys és massa aviat i pot crear una situació incòmoda, a més d'afavorir patologies que són més freqüents en persones que han tingut la pubertat abans d'hora, com determinats càncers d'endometri".

El problema és que la majoria d'aquestes substàncies, per separat, solen trobar-se en nivells permesos per les instàncies reguladores i no són potencialment perilloses, però no es té en compte que un simple xampú per als cabells en pot contenir 10 o 12 de diferents.

Per evitar o minimitzar els seus possibles efectes nocius, s'aconsella canviar els recipients de plàstic pel vidre, evitar les paelles amb antiadherent i, sobretot, alimentar-nos correctament, amb productes de proximitat i, en la mesura del possible, que siguin ecològics. 

En aquest sentit, la doctora Ibáñez subratlla la importància de no consumir aliments ultraprocessats:

"Els nostres polítics haurien de veure que tenir anuncis de menjar ràpid a 1 euro s'hauria de replantejar. Hauríem d'alimentar-nos millor, però és molt car. Menjar bé val molts diners."

El doctor Olea afegeix que també cal evitar al màxim els plàstics en l'alimentació i recomana beure aigua de l'aixeta abans que l'embotellada perquè, diu, passa molts més controls.

En qualsevol cas, més enllà de l'alimentació, Ibáñez assenyala que, en la societat actual, són molts els factors que contribueixen a aquest avançament de la primera regla.

"Si tens una criatura que viu l'any 2024 acostumada a jugar amb la tablet, picar menjar precuinat i que surt al carrer València amb Balmes en hora punta, ho tens amanit perquè tingui una pubertat precoç."

 

 

ARXIVAT A:
SalutContaminacióAlimentacióSalut Mental
Anar al contingut