Els menors estaven molt dèbils, desnodrits i plens de picades (Reuters/exèrcit de Colòmbia)

Primeres imatges del rescat dels 4 nens que van sobreviure 40 dies a la selva amazònica

Els menors, a qui van trobar "al límit de les seves forces", es recuperen a l'hospital de Bogotà

RedaccióActualitzat

La presidència del govern de Colòmbia i les forces aèries del país han difós les primeres imatges del moment en què els equips de rescat van trobar els quatre nens desapareguts durant 40 dies a l'Amazònia després que l'aparell en què viatjaven es va estavellar al mig de la selva.

Els quatre germans, de 13, 9, 4 i 1 any, van haver d'acomiadar-se de la mare, que, segons ha explicat el pare, no va morir a l'acte en l'accident, sinó que va quedar greument ferida i va agonitzar quatre dies. Abans de morir hauria dir a la seva filla gran, la Lesly, que havien de marxar i buscar ajuda, com ha explicat el pare.

En aquest vídeo es poden veure les imatges del moment del rescat i les declaracions en què el pare explica que la mare va recomanar als fills anar a buscar ajuda.


40 dies menjant fruita, arrels i farina de iuca

L'equip que els va localitzar estava format per una patrulla indígena i soldats de l'exèrcit, i han explicat que quan els van trobar ja estaven al límit de les seves forces, amb la roba desgastada, plens de picades d'insectes, molt dèbils i deshidratats, i sense gairebé energia per moure's.

Els quatre germans amb la patrulla mixta d'indígenes i soldats que els van localitzar a la selva (Reuters/presidència de Colòmbia)

Els primers dies van sobreviure menjant fruita, arrels i farina de iuca que la germana gran, la Lesly, de 13 anys, sabia trobar a la selva, ja que les famílies indígenes ensenyen als infants a moure's per territori amazònic i a saber què es pot menjar i què no.

Després van ser vitals els kits de supervivència que els equips de rescat van llançar des d'helicòpters.

Els infants a l'avió que els va traslladar a l'hospital de Bogotà (EFE/exèrcit de Colòmbia)


El pare tem represàlies de les FARC

Manuel Ranoque, el pare dels quatre germans rescatats, ha explicat que els menors es recuperen bé i que confia a poder-se'ls endur a casa abans d'un mes.

Ha agraït tot el suport rebut, però també ha demanat un habitatge digne i mesures de seguretat, perquè tem que les guerrilles de les FARC, que l'han amenaçat, utilitzin ara els seus fills per fer-los mal.

La primera dama de Colòmbia, Verónica Alcocer, ha visitat els germans a l'hospital (Reuters/presidència de Colòmbia)


Pels indígenes, són "un missatge d'esperança i de reconciliació"

L'avi, Fidencio Valencia, també ha parlat amb la premsa, ha dit que els nens "parlen poc i dibuixen molt, perquè necessiten recuperar forces", però que forma part del procés psicològic de curació.

També el coordinador de les patrulles indígenes, Luis Acosta, ha explicat a les portes de l'hospital que en les tasques de curació dels infants mantenen la combinació de saviesa ancestral i coneixement occidental que els va permetre trobar-los. "És una força combinada pública i espiritual, medicina occidental i tradicional, perquè és molt important tenir en compte la visió dels pobles indígenes", ha dit, i ha agraït l'ajuda de tots els colombians, de qualsevol creença o religió, que han resat per trobar-los.

"És gràcies a la força de tots els colombians que els nens estan vius. Això ens dona esperança per protegir la mare terra. Aquests nens, que són uns herois, són un missatge de reconciliació per al país i ens donen un missatge de vida, unitat i gratitud per a Colòmbia."

 

 

ARXIVAT A:
AmazòniaColòmbia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut