Puigdemont vol pactar amb ERC: "Crec que hem d'anar junts en l'etapa que ve a Catalunya"

Entrevistat per Xavier Graset al "Més 3/24", el candidat de Junts+ ha afirmat que la declaració d'independència "segueix vigent" perquè "el Parlament no se n'ha desdit"

RedaccióActualitzat

En una entrevista al "Més 3/24", amb Xavier Graset, Carles Puigdemont ha assegurat que, si el seu partit queda al davant d'ERC, voldrà pactar amb els republicans:

"Si tinc la possibilitat de liderar un govern, la primera persona a qui penso trucar és al president Aragonès, perquè crec que hem d'anar junts en l'etapa que ve a Catalunya."

L'expresident i candidat de Junts+ a la Generalitat ha assegurat que té intenció de tornar a Catalunya després de les eleccions i ho farà amb l'objectiu de recuperar el fil del 2017.

"Continuar la feina que vam deixar a mig fer, fer-ho amb els aprenentatges adquirits, fer-ho molt millor, perquè els ho devem als catalans", ha afirmat.

Tot i això, ha reconegut que "avui no es donen les condicions del 2017" i ha afegit: "En gran part es deu a nosaltres, però tenim la possibilitat de refer-ho".


Tornar de l'exili per defensar la nació

Per l'expresident, la declaració d'independència, que "ja es va fer", és "legal i vigent". "Jo no he vist que el Parlament en 6 anys i mig s'hagi desdit d'allò que va dir i, per tant, per mi és vigent", ha dit Puigdemont, que ha assegurat que l'única alternativa a l'1 d'Octubre seria un referèndum pactat. En aquest sentit, ha apel·lat el govern espanyol a reconèixer el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Preguntat pel reconeixement de Palestina per part d'Espanya, Puigdemont ha dit que "tot el que sigui reconèixer el dret a l'autodeterminació comença per reconèixer-lo a casa teva mateix".

Puigdemont creu que haver anat a la presó hauria estat una "humiliació d'Espanya" i assegura que estava disposat a estar "tota la vida a l'exili", però que ha decidit tornar perquè "se la juga la nació".

"Per mi hauria estat molt còmode, sincerament, quedar-me al Parlament Europeu, amb el salari i la tranquil·litat del Parlament Europeu", ha dit.

El candidat a la presidència ha explicat que té intenció de tornar a Catalunya després de les eleccions (3Cat)

Els pactes

Sobre coincidències ideològiques amb altres partits, el candidat ha demanat posar al davant la independència:

"Podem tenir un model social que s'assembli a Macron, podem tenir coincidències amb el PSC, amb el PP, amb ERC, jo he pactat fins i tot amb la CUP. Crec que el pacte no ha de ser una cosa criminalitzable, però al davant d'aquestes qüestions hi ha la independència de Catalunya i no podrem fer una Catalunya de dretes o d'esquerres si no tenim les eines per fer-ho."

Sobre la possibilitat de pactar amb l'extrema dreta d'Aliança Catalana, Puigdemont ha volgut deixar clar que no negociarà "mai amb cap formació de dreta extrema ni d'ultradreta". L'expresident opina que "potser algú té interès a inflar això, però al procés d'independència no li interessa".

També rebutja negociar amb el PSC: "Jo no penso negociar res amb els socialistes. Si el senyor Salvador Illa és investit amb els vots de Vox, és un president legítim, però això té conseqüències polítiques, òbviament".

Poca estona abans de l'entrevista Puigdemont s'ha reunit amb la cúpula de Foment del Treball a Perpinyà. Hi ha anat també la seva número dos, Anna Navarro, Jordi Turull i Albert Batet, i per part de Foment, la seva cúpula, encapçalada pel president, Josep Sánchez Llibre.

Durant la trobada han analitzat la situació econòmica i la patronal ha aprofitat per traslladar a Junts les seves prioritats, com una fiscalitat més competitiva.

Puigdemont s'ha reunit amb la cúpula de Foment del Treball a Perpinyà (Junts+)
ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut