Un grup de migrants es dirigeix cap a una tenda de la Creu Roja al port d'Arguineguín, a Gran Canària
Un grup de migrants arribats a Gran Canària (Reuters)

Què diu el polèmic pacte migratori que ha aprovat el Parlament Europeu

És un paquet de deu projectes legislatius que reformen el sistema amb més controls a les fronteres exteriors, endureixen les condicions d'asil i afavoreixen els retorns

Després d'anys de bloqueig per les profundes diferències entre governs dels països membres, el Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres el Pacte Europeu de Migració i Asil, un paquet de deu lleis que conformen la reforma del sistema migratori pactat al desembre entre els equips de negociadors del Consell i de l'Eurocambra.

Entre altres coses, endureix les condicions per obtenir l'asil a la Unió Europea i estableix el "repartiment solidari" entre els països membres dels migrants que arribin al territori de la Unió.

El primer ministre polonès i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, ja ha rebutjat el pla de distribució de migrants. La nova legislació permetrà, en una mena de "solidaritat a la carta", que els països que no vulguin acollir la seva part dels migrants reubicats, puguin eludir l'obligació si paguen una compensació per cada trasllat rebutjat o proporcionen suport operatiu i tècnic als països amb més pressió migratòria. Tusk ha dit que Polònia no acceptarà aquest mecanisme de reubicació de migrants malgrat l'aprovació de la legislació d'immigració.

Aquesta reforma preveu també un control més elevat de les fronteres exteriors de la Unió Europea, una reducció del temps dels procediments de seguretat i asil, i augmentar els retorns de migrants per reduir la immigració no desitjada d'Orient Mitjà i Àfrica, una alta prioritat a l'agenda de la Unió Europea.

Malgrat la fita qualificada d'històrica per la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, la incògnita s'ha mantingut des del pacte assolit el desembre fins a aquesta votació. L'acord per a aquesta reforma, en canvi, no agrada a les organitzacions de defensa dels migrants i dels drets humans. Alguns activistes han intentat interrompre la sessió.

El Pacte per la Migració era una assignatura pendent per la Unió Europea, des de la crisi de refugiats del 2015. 

Save the Children alerta que molts d'aquests menors han estat víctimes d'explotació i maltractaments a la ruta
La nova llei europea endureix els requisits d'asil a la Unió Europea (Reuters/Cisco Fusco)

Llum verda a un pacte d'anys de debat

La Unió Europea supera així el penúltim tràmit perquè el nou marc comú sigui una legislació, la ratificació de la qual culminarà quan els vint-i-set donin el vistiplau abans que acabi aquest mes.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va aconseguir desbloquejar les negociacions, ha celebrat el pas que s'ha fet:

"Després d'anys de treball intens, el pacte de migració i asil esdevé una realitat. És un gran èxit per a Europa. I aquest gran èxit és gràcies a la feina de molta gent."

"S'ha fet història. Hem lliurat un marc legislatiu robust sobre com abordar la migració i l'asil a la Unió Europea", ha dit Metsoli després de la votació.

"Amb el nou Pacte per a la Migració i l'Asil, hem desafiat els pronòstics i hem demostrat que Europa pot donar resposta als problemes que importen als ciutadans", ha afegit la presidenta de l'Eurocambra.

Assistents a la marxa en memòria dels migrants morts el 2014 a El Tarajal
Marxa a la frontera d'El Tarajal en memòria dels migrants morts el 2014

La comissària d'Interior, Ylva Johansson, ha celebrat l'aprovació: "Gràcies pel coratge", ha escrit per les xarxes socials

Johansson ha defensat els projectes legislatius durant el debat com a històrics i una possibilitat d'assegurar una gestió "ordenada" dels fluxos migratoris i un millor control de fronteres. 

L'alegria europarlamentària contrastava amb les protestes d'un grup d'activistes que ha volgut accedir a la tribuna de visitants de la cambra amb crits de ''el pacte mata, no el voteu" i han llançat avions de paper als eurodiputats de l'hemicicle. Metsola ha interromput la sessió i ha convidat els activistes a abandonar el ple. Les votacions s'han fet sense incidents uns minuts després.

"Solidaritat" obligatòria però eludible

Els eurodiputats han votat un a un els 10 nous projectes de llei que actualitzen les normes vigents d'asil i migració de la UE, que incideixen en la cooperació i el concepte de "solidaritat obligatòria" però flexible. Aquest nou marc per a una política integral d'asil i migració es basa en el repartiment de responsabilitats i les regles actualitzades sobre criteris i mecanismes perquè cada estat sigui responsable d'examinar una sol·licitud de protecció internacional. 

Durant el debat, l'èxit de la votació no estava assegurat. Metsoli ha recordat que després de més de deu anys des que es va començar a preparar aquesta reforma, ha dit que el pacte garantirà "un equilibri entre solidaritat i responsabilitat".

Roberta Metsoli i Ursula von der Leyen després de la votació (Europa Press/Jessica Lichetzki)

Ylva Johansson, ha subratllat en la seva intervenció que el pacte és "una oportunitat única" que calia "aprofitar". La comissària d'Interior ha comparat la situació d'aquest dimecres amb una final de futbol i ha dit que "ha arribat el moment que com a equip marquem un gol per Europa".

Els parlamentaris dels grups majoritaris de l'Eurocambra han alertat durant el debat del risc que implicaria un vot en contra d'aquest paquet legislatiu, després de tants anys de negociació i del difícil pacte assolit a final d'any.

L'espanyol Juan Fernando López Aguilar (PSOE), ponent d'una de les principals peces del pacte, el reglament de Crisi i Força Major, ha considerat que el d'avui era un "vot decisiu" i ha explicat que el resultat aconseguit "és millor que deixar les coses com estan, abandonant els governs europeus a la seva sort".

Organitzacions d'ajuda i drets humans, en contra

Cent cinquanta ONG de tot Europa han fet pressió perquè aquest Pacte per la Migració no prosperés. Les organitzacions d'ajuda als migrants i pels drets humans no celebren l'aprovació d'aquests projectes legislatius que han de regir la política migratòria i d'asil a la Unió Europea. 

L'ONG Oxfam Intermón critica que aquestes noves mesures no solucionen el problema:

En un comunicat la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi alerta de l'augment dels riscos que les noves lleis suposaran per a les persones refugiades i migrants. Denuncia que se les criminalitza i es vulnera el dret d'asil.

 

Anar al contingut