Roben una maleta amb material radioactiu a Barcelona: com és i què s'ha de fer si es troba

Les autoritats adverteixen que no s'ha de tocar i, en cas de localitzar-la, cal avisar al 112

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat Nuclear denuncia que han robat una maleta amb material radioactiu al carrer Riera d'Horta de Barcelona, tot i que en un primer moment s'havia informat que el robatori havia estat a la Llagosta.

Es tracta d'un equipament amb dues fonts radioactives de baixa intensitat. Si no es manipula, no suposa cap risc perquè està ben protegit, però pot ser perillós si es trenca algun element de l'interior.

L'equip sostret conté fonts radioactives de categoria 4, en una escala d'1 a 5 establerta per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica, en què 5 és la categoria menys perillosa.

Protecció civil ha anunciat que s'activa la prealerta RADCAT, el pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya, una fase destinada a "situacions en què no es preveu, d'entrada, que hi pugui haver una afectació important" i que inclou el robatori o la "pèrdua d'una font radioactiva":

 

La descripció de l'equip per ajudar a identificar-lo és el següent:

  • Maleta portadora de color taronja de 80x50x50 centímetres. Obertura superior amb doble tancament de seguretat.
  • Equip de color taronja en forma de caixa, nansa metàl·lica a la part superior, pantalla de vidre amb teclat numèric i un tub metàl·lic on es troben les fonts radioactives.
  • Tant la maleta com l'equip disposen d'una senyalització triangular de radioactivitat.

En cas que algú la trobi, les autoritats adverteixen que no s'ha de tocar i sobretot que s'avisi al 112.

Anar al contingut