Rússia avança el front de guerra i sembra dubtes sobre la capacitat d'Ucraïna de resistir

Kíiv alerta que sense l'ajuda militar bloquejada pels Estats Units no pot mantenir les línies de front

RedaccióActualitzat

Ucraïna admet obertament que no pot protegir la rereguarda sense les defenses antiaèries que els republicans mantenen bloquejades al Congrés dels Estats Units.

Prova d'això han estat les conseqüències, aquest matí, d'un nou atac amb míssils russos a la ciutat de Txerníhiv, molt a prop de la frontera amb Bielorússia.

Almenys 13 persones han mort i més d'una seixantena han resultat ferides per tres míssils que han impactat contra edificis residencials. Els equips de rescat encara treballen sobre el terreny.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es preguntava aquesta nit en un vídeo dirigit a la nació per què els països occidentals no poden protegir el seu cel com han blindat el d'Israel davant l'atac iranià:

"Encara que els drons Shahed i la balística siguin els mateixos, l'amenaça d'escalada és diferent. Ara bé, són diferents les vides humanes? És diferent el valor de les persones? No ho són."

 

Rússia avança al Donbàs

L'exèrcit ucraïnès es troba contra les cordes. No només li falten defenses antiaèries per protegir les ciutats i la infraestructura energètica. També necessita homes.  

Dijous, la Rada, el parlament de Kíiv, va aprovar una nova llei per mobilitzar 300.000 homes més per al front i per impedir que els soldats que ja fa més de tres anys que serveixen puguin tornar a la vida civil. Una galleda d'aigua freda que no ha caigut gens bé entre una tropa exhausta.

Ucraïna també té escassetat d'armament. El govern calcula que a hores d'ara només disposen del 25% de la munició necessària al front. La principal arma ucraïnesa en aquests moments són els drons, davant la superioritat russa en tots els àmbits. Fins ara han evitat que els russos trenquin les línies de front, però no són substitutius de l'artilleria ni l'armament de llarg abast.

Un altre factor que juga en contra de l'exèrcit ucraïnès és el meteorològic. La falta de pluges, que en aquesta època convertien el terreny en un autèntic fangar, i les altes temperatures permeten a Rússia desplaçar columnes de blindats pels camins de la província de Donetsk. Fins i tot l'exèrcit rus està fent arribar la infanteria fins a les primeres posicions de la defensa ucraïnesa.

 

Txàssiv Iar, el pròxim objectiu de Putin

Després de la caiguda de Bakhmut i d'Avdíivka, el pròxim objectiu és la ciutat de Txàssiv Iar. Les tropes russes ja n'han ocupat alguns barris. Amb aquest enclavament, Rússia ja controlaria el 40% de la província de Donetsk.

 

Txàssiv Iar és una ciutat petita (tenia 12.000 habitants abans de la guerra) que es troba a només cinc quilòmetres de Bakhmut, però militarment és clau per la seva posició elevada sobre el terreny.

Des d'allà seria presa fàcil la ciutat Kostantínivka, nus del transport que uneix el nord i el sud de la província i des d'on arriba el subministrament a les trinxeres. Sense podrien caure fàcilment les dues bases de la rereguarda ucraïnesa: Kramatorsk i Sloviansk.

I, per tant, en els pròxims mesos Rússia podria aconseguir, sense una gran resistència, pràcticament tota la regió del Donbàs.

El president rus, Vladímir Putin, té pressa, ja que voldria exhibir Txàssiv Iar com a trofeu de guerra el 9 de maig, dia de la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial.

 

Rússia prepara una nova gran ofensiva a l'estiu

Soldats ucraïnesos disparant morter prop del front
Soldats ucraïnesos disparen morter prop del front (Reuters)

Des de la contraofensiva ucraïnesa fallida de l'estiu, l'exèrcit de Zelenski s'ha centrat a assegurar les posicions i en tasques defensives. A escala internacional s'ha instaurat la creença que si no s'ajudava Ucraïna la guerra s'estancava i les línies de front quedaven congelades. Tanmateix, els moviments de Rússia demostren que no és així i que el seu exèrcit es prepara per avançar.

Kíiv espera una gran ofensiva russa de cara a l'estiu, probablement a principis de juny. Així ho ha fet públic el cap de les forces armades, Oleksandr Sirski.

La gran pregunta és a on centrarà els seus esforços, ja que la línia de front s'estén al llarg de més de mil quilòmetres. Es dona per fet que conquerir la totalitat del Donbàs és un objectiu immediat, però assetjar Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, que es troba a només 30 quilòmetres de la frontera russa, també és temptador.

Ara bé, els experts militars coincideixen que l'objectiu militar rus pot anar més enllà de l'àmbit territorial. Putin pot tenir com a veritable objectiu convèncer Occident que aquesta guerra és una causa perduda. I aixafar d'una vegada per totes la resistent moral ucraïnesa. És a dir, fer perdre les esperances als soldats i als civils, perquè comencin a plantejar-se si té sentit continuar lluitant per una guerra que no poden guanyar.

Veient les intencions de Putin i la lentitud i les traves de l'ajuda occidental al govern ucraïnès, els observadors no descarten que si els ucraïnesos deixen de creure que poden guanyar, Ucraïna pugui perdre la guerra fins i tot aquest mateix any 2024.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut