Siri Hustvedt i Paul Auster
Imatge d'arxiu de Siri Hustvedt i Paul Auster durant una visita a Xile (Flickr/Govern de Xile/CC BY 2.0)

Siri Hustvedt denuncia que li van "robar la dignitat" d'anunciar la mort de Paul Auster

La vídua, també escriptora, explica que l'autor va morir a la biblioteca de casa, a Brooklyn, acompanyat de la família

RedaccióActualitzat

"Era ingènua, però m'havia imaginat que jo seria la persona que anunciaria la mort del meu marit, Paul Auster." Així comença el missatge publicat aquest divendres per l'escriptora Siri Hustvedt, víduadel prolífic autor nord-americà, per denunciar que la notícia de la defunció es filtrés abans que ho hagués confirmat la família.

"Cap de nosaltres va poder trucar o enviar un correu electrònic als seus éssers estimats abans que comencessin els crits en línia. Ens van robar aquesta dignitat", ha lamentat Hustvedt, autora de "Records del futur" o "Allò que vaig estimar".

Auster, novel·lista, poeta i guionista de cinema traduït a més de 40 idiomes, va morir aquest dimecres als 77 anys a causa d'un càncer de pulmó. El primer mitjà d'avançar-ho va ser el New York Times, citant una amiga de la família, la també escriptora i periodista estatunidenca Jacki Lyden.

"No sé tota la història de com ha passat, però sé això: està malament", ha replicat ara la vídua.

En el comunicat penjat a Instagram, Hustvedt també ha donat detalls de les últimes hores de l'autor de la famosa "Trilogia de Nova York", com el fet que va morir a les 18.58 hora local acompanyat de la família en una habitació que "li encantava": la biblioteca de casa a Brooklyn, folrada de llibres "des del terra fins al sostre".

L'últim text d'Auster, escrit a mà perquè no utilitzava l'ordinador, va ser una carta per al net, Miles, feta "amb molt d'esforç". Segons ha narrat Hustvedt, "amb aquella carta va acabar la seva vida d'escriptor".

 


La vídua també ha explicat que l'autor es va negar a rebre una "quimioteràpia pal·liativa" després que els tractaments no fessin efecte. Ella mateixa va ser qui va revelar, el març del 2023, que tenia càncer. 

"En Paul ja n'havia tingut prou. Però mai, ni amb la paraula ni amb el gest, va mostrar cap signe d'autocompassió."

"El seu coratge i humor estoics fins al final de la seva vida són un exemple per a mi. Va dir diverses vegades que li agradaria morir explicant una broma. Li vaig dir que era poc probable i va somriure", ha relatat.

Hustvedt i Auster es van casar el 1982, un any després d'haver-se conegut a la sortida d'una lectura de poesia. Van tenir una filla en comú, Sophie, mare del seu net, Miles.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut