Sis detinguts, cinc d'estrangers, continuen a la presó per les protestes postsentència

El jutge al·lega falta d'arrelament per mantenir tancats els estrangers. L'altre va ser detingut a Madrid

Roger RoviraActualitzat

Quatre mesos després de les manifestacions i incidents al carrer arran de la sentència del procés, dijous que ve es fa el primer judici contra un dels diversos detinguts que hi va haver.

Al voltant d'una cinquantena van estar en presó preventiva, i sis encara hi continuen. D'aquests sis empresonats, cinc són estrangers.

El jutjat parla de falta d'arrelament per mantenir-los tancats, una qüestió que molts consideren discriminatòria. Els seus advocats també parlen de decisió judicial desproporcionada.

No va ser fins passades dues setmanes que hi havia la primera sortida de la presó d'un dels arrestats per les manifestacions postsentència. Les audiències provincials rectificaven les decisions dels jutges d'instrucció i, a poc a poc, el degoteig de llibertats era constant.

 

 

Entre els que continuen empresonats, a Girona hi ha l'Ibrahim, el Sharaf i el Mouschine.

L'advocat Benet Salellas defensa l'Ibrahim i el Sharaf:

"Nosaltres hem vist que tots els altres joves, tots els altres que han estat imputats per fets similars però no estaven racialitzats, eren blancs, estan tots en situació de llibertat. No té sentit que hagin posat en llibertat uns joves i que els altres no ho estiguin, pel seu nom o lloc d'origen."

 

Es critica, a més, que els casos són amb atestats policials amb indicis febles, segons els advocats. El jutjat, però, justifica mantenir la presó provisional per falta d'arrelament dels detinguts.

Mustafà Shaimi és del Grup de Suport als Detinguts i membre de l'Espai Antiracista Salt i Girona:

"Si la falta d'arrelament és falta de família, perquè és l'única cosa que queda, clar, és una discriminació molt forta. Perquè hi ha gent que al venir d'un altre país no té família. Senten que són uns caps de turc, unes víctimes d'una situació que ni els va ni els ve."

 

El Charles és el quart arrestat encara a presó i li demanen 6 anys de presó. Detingut en un context sense aldarulls, el matí en què les marxes de la llibertat arribaven a Barcelona, a la motxilla li troben un suposat material inflamable que en realitat era un blanquejador dental. El seu advocat, David Aranda, ho denuncia:

"Anaven caient els indicis que hi havia i malgrat que ho vam exposar a l'Audiència, se'ns va dir que era necessari mantenir-lo a la presó, a causa de la petició elevada de pena del fiscal, fins a la celebració del judici."

 

El cinquè detingut privat de llibertat fa 4 mesos no és a la presó, sinó al Centre d'Internament de la Zona Franca. En aquest cas, una situació més complicada perquè, com ha passat en altres ocasions, podria ser expulsat del país abans que es faci el judici i es pugui defensar.

El Dani és el sisè empresonat des de l'octubre. Des d'aleshores se li ha denegat en diverses ocasions la llibertat provisional. Va ser arrestat en una manifestació a Madrid en contra de la sentència del procés.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut