El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, parla davant dos micròfons amb un rostre seriós
No és la primera vegada que s'intercepta un pla destinat a assassinar Volodímir Zelenski o la cúpula dirigent del país (Reuters/Thomas Peter)

Ucraïna deté dos coronels acusats de pertànyer a una trama russa per matar Zelenski

Kíiv anuncia la desarticulació del suposat complot rus el mateix dia que Vladímir Putin pren possessió com a president de Rússia per cinquena vegada

Redacció/AgènciesActualitzat

El servei de seguretat ucraïnès (SBU) assegura que ha desarticulat un complot del servei de seguretat rus per assassinar el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i altres representants polítics i militars del país.

En l'operació han arrestat dos coronels ucraïnesos a qui acusen d'haver passat a Rússia informacions confidencials i d'intentar reclutar persones per dur a terme el magnicidi.

La Fiscalia del país ha informat que els dos coronels pertanyien al servei encarregat de proporcionar seguretat als dirigents ucraïnesos i que se'ls ha detingut pels delictes de terrorisme i alta traïció.

A més de Zelenski, altres objectius de la xarxa dels serveis secrets russos serien el mateix cap del servei de seguretat ucraïnès, Vasil Maliuk; el màxim responsable de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kirilo Budànov, i altres funcionaris d'alt rang.

Segons Kíiv, Rússia hauria lliurat als coronels infiltrats drons, munició per a un llançacoets rus i mines antipersona amb què estava previst que terceres persones cometessin els atemptats contra els responsables polítics i militars seleccionats.

Un dels objectius de la xarxa era, segons els serveis de seguretat ucraïnesos, reclutar "executors" entre els militars encarregats de la protecció del president Zelenski perquè "el fessin ostatge i el matessin".

Rússia ha inclòs el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en el llistat de persones en cerca i captura del Ministeri de l'Interior, segons va informar l'agència oficial russa TASS dissabte passat.

Vladímir Putin, investit per a un cinquè mandat de 6 anys

Kíiv ha detallat que el suposat atac terrorista havia de ser "un regal" per a Vladímir Putin abans de la seva presa de possessió com a president de Rússia per a un cinquè mandat de sis anys, un acte que ha tingut lloc aquest dimarts a Moscou.  

En una cerimònia coreografiada al detall, Putin ha sortit del seu despatx i s'ha dirigit al Gran Palau del Kremlin, en un llarg desplaçament en cotxe i caminant pels passadissos del complex.

El president rus, Vladimir Putin, camina per un del espais del Kremlin davant centenars de convidats durant la seva presa de possesió
Uns 2.600 convidats han assistit a la cerimònia d'investidura de Vladímir Putin, en el poder des de l'any 2000 (Sputnik/Sergei Savostyanov via Reuters)

En el seu discurs, Putin ha insistit a acusar Occident d'agredir Rússia sense treva. Davant les elits del poder rus, ha anunciat un nou ordre mundial que inclou guanyar la guerra a Ucraïna.

"Estic completament segur que superarem amb dignitat el difícil i crucial període que ara estem vivint. Ens farem encara més forts i desplegarem grans plans i grans projectes per assolir els objectius que ens hem fixat."

Vladímir Putin va ser investit president de Rússia l'any 2000 i reelegit quatre anys després, per la qual cosa el 2008 va haver de deixar la presidència a causa del límit de dos mandats que imposava la Constitució russa.

Amb tot, Putin va continuar pilotant el país com a primer ministre. Quan va tornar al Kremlin com a president el 2012, va canviar les regles del joc: va establir mandats de sis anys i es va assegurar la possibilitat de tornar a presentar-se el 2030.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut