L'arbre més alt conegut fins ara fa 88,5 metres

Una expedició troba l'arbre més alt de l'Amazònia, de la mida d'un edifici de 25 pisos

L'arbre fa 88,5 metres d'alçada, amb un perímetre de 9,9 metres, i se l'ha localitzat en una zona remota del nord del Brasil

Fa tres anys que es volia arribar fins a l'arbre més alt de l'Amazònia, ho havien intentat abans altres expedicions, i finalment un equip de científics ha aconseguit tocar-lo, després d'endinsar-se 40 quilòmetres a la selva i fer un recorregut d'onze dies.

Es tracta d'un angelim vermelho (dinizia excelsa) que fa 88,5 metres d'altura i 9,9 metres de perímetre, en una zona remota al nord del Brasil, a la Reserva Natural de Rio Iratapuru. Calculen que pot tenir entre 400 i 600 anys.

L'exemplar té una altura equivalent a un edifici de 25 pisos o, com l'han comparat allà, fa dues vegades l'estàtua del Crist Redemptor de Rio de Janeiro.

La copa sobresurt a la Reserva Ature del riu Iratapuru, al nord del Brasil (EFE/Joao Matos/Projecte Àrbres Gegants de l'Amazon)

La primera notícia d'aquest arbre ve del 2019, quan un programa governamental intentava calcular la biomassa amb sensors acoblats als avions. Per fer-ho, un dels paràmetres que es tenen en compte és l'alçada de la vegetació. "Quan es va fer el càlcul es va veure que algunes alçades eren molt més grans del normal", ha explicat a EFE Eric Gorgens, un dels enginyers forestals que ha liderat l'expedició.

Enmig de tots els arbres gegants, n'hi havia un que sobresortia més que els altres. "Calia anar fins allà i veure quina era l'espècie, en quines condicions estava i quina mena de selva hi havia al voltant" diu Gorgens.

Un equip d'investigadors va arribar el mes passat fins a l'exemplar gegant (EFE/Joao Matos/Projecte Àrbres Gegants de l'Amazon)

"Va ser una de les coses més boniques que he vist", ha dit l'AFP Diego Armando Silva, de la Universitat Federal d'Amapá, que també va participar en el viatge. Qualifica de "divina" l'experiència de "ser al mig d'un bosc on la humanitat no hi havia estat, amb una natura absolutament exuberant".

Malgrat el fracàs d'una primera expedició, l'ajuda dels indígenes ha estat fonamental per aconseguir-ho en aquest intent. Un equip amb una vintena d'acadèmics, ambientalistes i guies locals, recol·lectors de castanyes, hi van arribar el 21 de setembre.

A la mateixa regió, plena de rius i salts d'aigua, s'han identificat sis dels arbres més alts de l'Amazònia, amb una gran capacitat d'absorbir de l'atmosfera una gran proporció de diòxid de carboni, clau en el canvi climàtic.

"L'arbre absorbeix el mateix carboni que una hectàrea de vegetació", segons Gorgens.

 

ARXIVAT A:
BrasilAmazònia
Anar al contingut