Barraques. La ciutat oblidada

Cap a l’any 1960, unes 100.000 persones vivien en barraques a Barcelona. Havien arribat al llarg dels anys 40 i 50 de moltes zones d’Espanya i de Catalunya fugint de la misèria i la persecució política. “Barraques. La ciutat oblidada” recull la veu dels mateixos protagonistes, que reviuen, amb un gran nombre d’imatges, aquells anys difícils. El documental va néixer com un reportatge per al programa de TV3 “30 minuts”. A l’àrea de Documentals, per al programa “Sense ficció”, se’n va ampliar la recerca, amb més testimonis i materials d’arxiu, que recreen aquella ciutat de les barraques que la Barcelona del disseny ha volgut oblidar.

Oci i Cultura // Barcelona

El llibre "El camp de la Bota" explica la història de la lluita per la dignitat d'un barri

comentaris1comentari

Són dies de records per als veïns que van viure al desaparegut Camp de la Bota, un del últims grans barris de barraques de Barcelona, on anys després es va construir el Fòrum. Una exposició de fotos i el llibre de Josep Maria Montferrer en recull la història. L'autor critica que "no calia tapar tant allò".


Societat // Barcelona

Un nou llibre i un projecte de senyalització recuperen la història silenciada del barraquisme a Barcelona

comentaris2comentaris

Cap a l'any 1960 unes 100.000 persones, un 7% de la població de Barcelona, vivien en barris de barraques. Una realitat que les autoritats de l'època no volien reconèixer, i un període de la vida de la ciutat que havia quedat relegada per la història oficial. El llibre "Barraquisme. La ciutat (im)possible", que s'ha presentat a la biblioteca El Carmel-Juan Marsé de Barcelona, fa una aportació essencial per conèixer a fons una etapa de la història que ha deixat una marca profunda en el paisatge i la memòria de Barcelona. La Comissió Ciutadana per la Memòria dels Barris de Barraques de Barcelona treballa amb l'Ajuntament de la ciutat per senyalitzar els indrets on hi havia els principals barris de barraques de la ciutat i deixar-ne un testimoni visible.


Catalunya // Barcelonès

Una part de la platja de la Barceloneta recupera el nom de Somorrostro

comentaris15comentaris

Ja s'ha fet realitat el desig de la Julia Aceituno, expressat al final del reportatge del "30 minuts" "Barraques, l'altra ciutat" i en el documental de "Sense ficció" "Barraques. La ciutat oblidada", ja que una part de la platja de la Barceloneta ha recuperat el nom de Somorrostro, pel nom de l'antic barri de barraques que hi va haver fins a l'any 1966 al litoral de Barcelona.


Barcelona ciutat // Barcelona

Acaben les obres de rehabilitació del turó de la Rovira, que permeten recuperar un espai patrimonial

comentaris1comentari

Aquest diumenge al matí ha quedat obert al públic l'espai patrimonial del turó de la Rovira de Barcelona, després d'un any de treballs per adequar completament el cim. S'ha rehabilitat la bateria antiaèria de la Guerra Civil i els vestigis del barri de barraques que hi va haver durant més de 45 anys. El conjunt permet un viatge a través del temps per conèixer una part fins fa poc no gaire coneguda de la història de Barcelona del segle XX. Les visites guiades a l'espai, que és d'accés lliure, es repetiran gairebé tots els diumenges. Els visitants han rebut exemplars de dos plànols guia, el de la Barcelona de les barraques i també el de la defensa contra els bombardejos de la Guerra Civil que el Museu d'Història de Barcelona ha presentat aquesta setmana.


Barcelona ciutat // Barcelona

La crisi fa revifar el barraquisme a Barcelona

comentaris2comentaris

El barri de Can Rectoret, en plena serra de Collserola, s'ha convertit en el refugi de persones que en els últims mesos o anys s'han quedat sense recursos. En aquesta zona hi ha hagut barraques des dels anys cinquanta. Se n'havia fet una reordenació, però ara sembla que el fenomen del barraquisme està revifant. També han augmentat les cases okupades.


Societat // Barcelona

Premi per al documental de TV3 "Barraques. La ciutat oblidada"

comentarisComenta-ho

Ha estat guardonat en la 17a edició dels Premis als Mitjans de Comunicació que atorga el Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona.


Barcelona ciutat // Barcelona

Somorrostro, la nova platja de Barcelona

comentaris3comentaris

Barcelona recupera la memòria històrica del barraquisme de la ciutat restituint el nom de Somorrostro per a un tram de la platja de la Barceloneta, entre l'actual Hospital del Mar i el port Olímpic, on durant un segle hi va haver un important barri de barraques. Es tracta d'un reclamat homenatge a totes les persones que van viure en condicions molt dures en aquests nuclis. La seva experiència forma part de la història de Barcelona.


El meu 3cat24
Comentari
05/04/2009

Barraques. L'altra ciutat

Abordem amb els protagonistes una de les realitats històriques menys conegudes de Barcelona: la de les barraques. Una experiència de marginació que van viure, només a la capital catalana, unes 100.000 persones durant bona part del segle XX.

"Barraques, la ciutat oblidada"

anterior
següent
Galeria d'imatges
Les barraques
Documentació