El TC dicta sentència per l'Estatut

Gairebé quatre anys després que l'Estatut de Catalunya va entrar al Tribunal Constitucional empès per un recurs del PP, els jutges de l'alt tribunal han dictat sentència. Mesos i mesos de deliberacions han arribat al final amb una sentència que s'ha dividit en 4 blocs i que s'ha aprovat amb majories variables (de 6 a 4 en tres blocs, 8 a 2 en un altre). El Constitucional ha avalat bona part del text, però n'ha anul·lat 14 articles i en reinterpreta una trentena. Un dels aspectes tocats és la definició de Catalunya com a nació al preàmbul del text, perquè la sentència remarca explícitament que no té validesa jurídica i proclama que Espanya és una unitat indissoluble. El sistema d'immersió lingüística en català també queda més vulnerable.

La sentència del Tribunal Constitucional va trigar gairebé quatre anys. (Foto: ACN)

Política // Barcelona

L'Estatut fa 5 anys retallat, endreçat al calaix i sense els seus impulsors en primera línia

comentaris1comentari

El nou Estatut ha arribat aquest dimarts als cinc anys amb un escenari ben diferent al que va desembocar en la creació del text. Després de la retallada del Tribunal Constitucional, els partits que el van avalar han buscat alternatives que permetin mantenir-ne l'essència, tot i que de moment no han tingut èxit. Entre els polítics de primera línia ja no hi ha els principals avaladors del text -Pasqual Maragall, Josep Lluís Carod-Rovira i Joan Saura-. Només continua Artur Mas, que ha prioritzat el pacte fiscal com a objectiu del seu govern. Per aquest motiu, el PSC li retreu que hagi abandonat la via estatutària i ICV-EUiA que s'hagi oblidat de l'encaix de Catalunya a l'Estat.


Els membres de l'associació catalanista El Matí presenten un recurs davant Tribunal Europeu de Drets Humans.

Política // Estrasburg

Porten al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg la sentència del Constitucional sobre l'Estatut

comentaris11comentaris

La sentència sobre l'Estatut arriba avui al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. L'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, membres de l'associació catalanista El Matí, han presentant un recurs davant aquesta instància per demanar la nul·litat de la decisió del Tribunal Constitucional sobre el text català. Asseguren que la demanda és jurídica, no política, i diuen que es basa en l'acreditada parcialitat del TC i en el retard injustificat a l'hora de dictar sentència.


Imatge d'arxiu de la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas (Foto: EFE)

Política // Madrid

La presidenta del TC diu adéu criticant l'excessiva crispació que va envoltar el recurs sobre l'Estatut

comentaris6comentaris

Intercanvi de retrets en el comiat de la presidenta del TC María Emília Casas. La fins ara presidenta l'alt tribunal ha carregat en un discurs molt crític contra la crispació que va envoltar el recurs sobre l'Estatut. Casas ha admès que el recurs va generar massa crispació i ha lamentat les declaracions que van fer càrrecs públics en plena deliberació de l'alt tribunal. Alhora, durant el mateix discurs de comiat durant la presa de possessió dels quatre membres renovats, Casas ha criticat que la renovació de l'òrgan s'hagi allargat tres anys per culpa de les desavinences polítiques. Al seu torn, el PP s'hi ha tornat ràpidament i el seu portaveu en qüestions de justícia, Federico Trillo, li ha respost que ella "ha presidit el període de més desprestigi del TC".


María Luisa Cava de Llano, Defensora del Poble, alerta d'una altra retallada de l'Estatut.

Política // Barcelona

La Defensora del Poble avisa que l'Estatut es podria tornar a retallar

comentaris10comentaris

La Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, ha alertat que l'Estatut podria patir una altra retallada per part del Tribunal Constitucional. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Cava de Llano ha advertit que el Constitucional podria tocar el blindatge de competències de la Generalitat quan resolgui el recurs que hi va presentar el seu predecessor al càrrec, Enrique Múgica. Davant d'aquestes paraules, la Generalitat ha demanat prudència a la Defensora i li ha recordat que ocupa el lloc de forma provisional.


Miró va pintar el cartell "Volem l'Estatut" el 1997.

Catalunya // Barcelona

El cartell "Volem l'Estatut", de Miró, cedit oficialment al Museu d'Història de Catalunya

comentaris1comentari

El cartell de Joan Miró "Volem l'Estatut", una icona de la transició política a Catalunya, forma part des d'aquest dijous del fons del Museu d'Història de Catalunya. La Generalitat va adquirir fa unes quantes setmanes l'obra, i ara l'ha lliurat oficialment al centre. Miró va pintar el cartell, d'oli i llapis sobre paper, l'any 1977 amb motiu de la campanya de l'Assemblea de Catalunya per reivindicar l'Estatut d'Autonomia. El cartell es podrà veure de franc fins al 31 d'octubre.


publicitat

15/04/2010

Sessió interrompuda

Les deliberacions sobre l'Estatut han acabat, per segon dia consecutiu, sense resultat i continuaran demà al migdia. El fet que s'hagin aturat avui per sorpresa ha obert moltes incerteses sobre què pot passar demà. I no es descarta, fins i tot, que els magistrats vagin directament a votar la proposta de resolució de la sentència.

MÉS NOTÍCIES