El TC dicta sentència per l'Estatut

Gairebé quatre anys després que l'Estatut de Catalunya va entrar al Tribunal Constitucional empès per un recurs del PP, els jutges de l'alt tribunal han dictat sentència. Mesos i mesos de deliberacions han arribat al final amb una sentència que s'ha dividit en 4 blocs i que s'ha aprovat amb majories variables (de 6 a 4 en tres blocs, 8 a 2 en un altre). El Constitucional ha avalat bona part del text, però n'ha anul·lat 14 articles i en reinterpreta una trentena. Un dels aspectes tocats és la definició de Catalunya com a nació al preàmbul del text, perquè la sentència remarca explícitament que no té validesa jurídica i proclama que Espanya és una unitat indissoluble. El sistema d'immersió lingüística en català també queda més vulnerable.

El Tribunal Constitucional podria dictar sentència sobre l'Estatut en un ple dimecres i dijous.

Política // Barcelona

Es commemora el tercer aniversari del nou Estatut, tot esperant la sentència del Tribunal Constitucional

comentaris4comentaris

El 9 d'agost del 2006 el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall, escenificava l'entrada en vigor del text al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà. Tres anys després d'aquella fotografia, el desplegament s'ha anat fent efectiu amb un ritme desigual, tot i que durant els últims 12 mesos s'ha accelerat: s'ha tancat la carpeta del finançament, s'han acordat els traspassos de Rodalies Renfe i la Inspecció de Treball i s'han aprovat al Parlament 16 lleis provinents de l'Estatut. Però el recurs d'inconstitucionalitat del text presentat pel Partit Popular fa témer que tot aquest temps i esforços puguin haver estat en va.


publicitat

15/04/2010

Sessió interrompuda

Les deliberacions sobre l'Estatut han acabat, per segon dia consecutiu, sense resultat i continuaran demà al migdia. El fet que s'hagin aturat avui per sorpresa ha obert moltes incerteses sobre què pot passar demà. I no es descarta, fins i tot, que els magistrats vagin directament a votar la proposta de resolució de la sentència.