Madrid

Rajoy critica l'ús del català al Senat assegurant que "això en un país normal no passa"

El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, s'ha mostrat contrari a l'ús de les llengües cooficials en el ple del Senat: "Això en un país normal no passa", ha assegurat després que per primera vegada s'hagi pogut sentir parlar català en un ple del Senat. Segons el líder popular, les llengües "són per entendre's" i no "per crear problemes, unes paraules que han estat ràpidament criticades per altres formacions i entitats de defensa de la llengua catalana.

Actualitzat
A Mariano Rajoy li importen "els problemes reals" dels ciutadans i no pas que les llengües cooficials de l'Estat es puguin fer servir al Senat espanyol, una mesura que el líder popular ha criticat durament perquè suposa que els senadors han de fer servir la traducció simultània.

Jo no ho hauria fet", ha afirmat, i ha posat èmfasi en el fet que "el normal al carrer" és que els ciutadans s'entenguin sense necessitat de traduccions. La líder de la formació a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha pronunciat en el mateix sentit. La també senadora ha anunciat que ella no farà servir el dret de parlar català a la cambra alta, un dret, de fet, al qual ha renunciat tot el grup en el ple.

"La llibertat, l'impuls i la defensa de les llengües de cada comunitat autònoma no ha de generar un excés de despesa com en aquest cas, no ho comparteixo", ha dit Camacho.

Reaccions

Les crítiques de Rajoy a la reforma del reglament de la cambra que permet l'ús del català a la cambra no s'han fet esperar. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat les paraules de Rajoy i ha recordat que en altres països europeus com Suïssa "és normal" que al Parlament s'utilitzin habitualment diverses llengües.

Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua ha lamentat, en un comunicat, la "ignorància" i "mala fe" del president del PP per haver al·legat que la inclusió del català al ple no respon a "cap demanda". Per l'entitat, les paraules de Rajoy "no només són un despropòsit, sinó que denoten una absoluta ignorància, manca de sensibilitat i respecte democràtic cap a la realitat lingüística" d'Espanya".

El primer ple del Senat d'aquest any ha estat també el primer en què s'hi ha sentit parlar el català gràcies a l'aplicació de la reforma del reglament de la cambra alta aprovada al juliol, amb els vots en contra del PP i UPN, ja es pot parlar en català i en la resta de llengües cooficials de l'Estat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut