Barcelona

Premi per al documental de TV3 "Barraques. La ciutat oblidada"

Ha estat guardonat en la 17a edició dels Premis als Mitjans de Comunicació que atorga el Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona.

Actualitzat
Al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, el Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de la ciutat ha lliurat els 17 Premis als Mitjans de Comunicació, uns guardons que van néixer l'any 1993 i que volen reconèixer el bon tractament de la informació sobre temes socials de la ciutat de Barcelona. El documental de TV3 "Barraques. La ciutat oblidada" que va emetre el programa "Sense ficció" ha estat premiat.

El jurat ha valorat que és un documental molt ben estructurat i amb una realització excel·lent. També el fet que aporta imatges inèdites i recupera la veu dels mateixos protagonistes, que són el fil conductor del rostre humà de "Barraques". És un treball molt ben documentat que, a més a més, aporta el valor afegit de recuperar una realitat desapareguda de la ciutat i alhora oblidada per la seva incomoditat. És un testimoni colpidor i de denúncia social d'aquella realitat, però a la vegada, un tema de molta actualitat donats els nous fenòmens migratoris i la situació d'exclusió en què es troben les persones immigrades.

Els premis s'atorguen en les modalitats de premsa, ràdio, televisió i internet. En aquesta edició s'han presentat 23 treballs. A banda dels premis i de les mencions especials atorgades, el jurat ha volgut reconèixer aquest any la tasca dels mitjans de comunicació en el segrest dels cooperants de Barcelona Acció Solidària, i ha valorat el tractament informatiu en positiu que es va fer de l'esdeveniment i fora de qualsevol mercantilització dels fets. Així mateix, ha volgut reconèixer les bones formes de la direcció de l'associació i la serenitat dels familiars dels segrestats, davant la incertesa dels esdeveniments.

Entre el guardons que ha rebut "Barraques, la ciutat oblidada" destaca el premi FIAT/IFTA a la millor recerca.

Sobre "Barraques. La ciutat oblidada"

"Barraques. La ciutat oblidada" va néixer com un reportatge per al programa de TV3 "30 minuts", però després d'una ampliació de la recerca i l'aportació de nous testimonis i materials d'arxiu, se'n va muntar una versió més extensa en format de documental i es van reconstruir històries d'una època molt oblidada amb una gran fidelitat. Aquesta versió ampliada es va produir dins de l'àrea de documentals de TV3, i es va emetre al programa "Sense ficció".

"Barraques. La ciutat oblidada" vol recordar uns anys, no gaire llunyans, en què milers de persones, treballadors integrats en la vida de la ciutat, van haver de viure en una mena de ciutat al marge, molt temps sense aigua ni llum i sense els serveis més elementals. Un gran nombre de pel·lícules i fotografies permet tornar a fer visible aquella altra ciutat que la Barcelona del disseny i els grans projectes urbanístics ha volgut enterrar.


Anar al contingut