El Caire

Milers d'egipcis tornen a omplir la plaça Tahrir per demanar la dimissió de Mubarak

Centenars de milers d'egipcis han respost a la crida del Moviment 6 d'Abril i han tornat a omplir la plaça Tahrir del Caire per reclamar la dimissió de Hosni Mubarak. La concentració superaria en assistència la que es va fer el 25 de gener, el famós dia de la ira, i seria la més nombrosa des que van començar les protestes, fa 15 dies. La marxa té lloc després que el vicepresident, Omar Suleiman, ha anunciat l'existència d'un "full de ruta" per al traspàs de poders de Mubarak i la creació d'una comissió per reformar la Constitució. L'executiu s'ha compromès també a apujar un 15% el sou dels funcionaris i de les pensions. Sembla, però, que aquestes concessions són insuficients per aturar les mobilitzacions.

Actualitzat
El govern egipci mira d'oferir contrapartides a la població perquè abandoni les protestes. El vicepresident, Omar Suleiman, ha anunciat que el govern ja ha dissenyat l'estratègia pel traspàs de poders de Mubarak i ha donat l'ordre que els manifestants de Tahrir no tinguin represàlies. Unes hores abans, es feia pública la creació d'una comissió per reformar la Constitució i la pujada d'un 15% dels sous dels treballadors públics i de les pensions. Ni això, ni la promesa d'investigar els violents enfrontaments a la plaça Tahrir del 2 de febrer no han servit per aturar la revolta que va començar fa 15 dies.

"A qui li importa, que ens apugin els salaris! No és una qüestió de diners. La qüestió és que ens han oprimit durant molt de temps. No ens deixaven obrir la boca", ha explicat un dels manifestants de la plaça Tahrir als enviats especials de Catalunya Ràdio al Caire.

La manifestació ha tornat a recuperar la força i el caire festiu de dies enrere. De nou, persones de totes les edats i condicions socials s'han unit per reivindicar els seus drets com a ciutadans. A l'epicentre de la revolta, la ja famosa plaça Tahrir, hi ha milers de persones acampades que no pensen marxar fins que Mubarak no abandoni el poder, tot i que les negociacions entre govern i oposició es mantenen estancades.

Mentrestant, el president egipci, Hosni Mubarak, estaria estudiant viatjar a Alemanya per sotmetre's a un tractament mèdic, segons han confirmat fonts diplomàtiques a Catalunya Ràdio. Aquesta suposada maniobra permetria a Mubarak exiliar-se amb dignitat en plena revolta contra del règim.

Alliberen un responsable de Google

Un responsable de Google al nord de l'Àfrica, l'activista egipci Wael Ghonim, ha estat alliberat després d'haver estat dues setmanes detingut. Precisament, el van arrestar mentre participava en una de les manifestacions contra el president Mubarak.

Es temia que Ghonim, del qual no es tenien notícies des del 27 de gener, pogués haver estat víctima de tortures en mans de les forces de seguretat egípcies, a causa del càrrec que ocupa.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut