El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Canàries

Prudència de Rubalcaba davant la legalització o no dels abertzales

El vicepresident del Govern ha dit que després de molts anys d'existència d'ETA "és la primera vegada que Batasuna condemna la violència" i que no es tracta d'una "concessió gratuïta". Ha assegurat que "si aquest rebuig permet o no posar fi a la il·legalització, ho hauran de decidir els jutges".

Actualitzat
En les seves declaracions, el vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat prudent davant els "molts anys de violència d'ETA" i ha recordat que "la credibilitat de Batasuna és la que és", tal com demostra la desconfiança que tenen els ciutadans. Rubalcaba ha afegit que  "queda un llarg camí per recórrer" i ha subratllat que "ETA encara no ha declarat el seu final". És per això que "les forces de seguretat de l'Estat segueixen treballant, perquè ETA desaparegui". El ministre de l'Interior també ha anunciat que enviarà els estatuts al fiscal general i a l'advocacia de l'Estat, si finalment queden registrats oficialment dimecres, a Madrid.

Les reaccions dels diferents representants polítics després de la presentació del nou projecte abertzale que per primera vegada ni justifica ni empara la violència etarra s'han succeït al llarg del dia. El lehendakari Patxi López ha recordat que les paraules han d'anar acompanyades dels fets, tot i que ha valorat "les passes que està fent l'esquerra nacionalista per apropar-se als requeriments als quals s'ajusten totes les forces democràtiques". Ha reclamat, però, que "l'esforç que estan dedicant al llançament de la seva nova marca el posin en l'anunci de la desaparició definitiva d'ETA".

Per la seva banda, tant el líder del PP, Mariano Rajoy, en el seu perfil del Facebook, com la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, en compareixença de premsa, han reiterat que "Batasuna no pot presentar-se a les eleccions" i han anunciat que reclamaran al govern l'aplicació de la llei de partits. Rajoy ha deixat escrit a la xarxa social que "ni ETA-Batasuna, ni cap de les seves franquícies, es poden presentar a les eleccions municipals del mes de maig".

Ben al contrari, el president del Partit Nacionalista Basc, Iñigo Urkullo s'ha mostrat a favor que si des del començament, els representants de l'esquerra abertzale "compleixen els requisits, per què no assumir que han de ser legals".

El nom i el logotip del nou partit no es faran públics fins demà.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut