El Caire

Mubarak podria sortir d'Egipte per fer-se un tractament mèdic a Alemanya

El president egipci, Hosni Mubarak, estudia viatjar a Alemanya per sotmetre's a un tractament mèdic, segons han confirmat fonts diplomàtiques a Catalunya Ràdio. Aquesta suposada maniobra permetria a Mubarak exiliar-se amb dignitat en plena revolta contra del règim. Una revolta que tot i haver abaixat el to, cosa que ha permès el retorn progressiu a la normalitat, encara es manté vigorosa a la plaça Tahrir, on desenes de milers de persones s'hi han tornat a concentrar exigint la fi del règim. Les protestes entren així a la tercera setmana malgrat les concessions del govern, que ahir va aprovar un augment de sou a funcionaris i pensionistes, i malgrat l'anunci del vicepresident d'un pla i un calendari per al traspàs pacífic del poder.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Joan Roura
    Per Joan Roura
A Alemanya, diversos mitjans especulen amb la possibilitat que Mubarak s'hi traslladi per sotmetre's a tractament mèdic. La versió digital del diari "Der Spiegel" assegura que els plans per a una possible estada hospitalària del president egipci a Alemanya són molt més concrets del que s'havia suposat fins ara. Segons el rotatiu, ja s'ha contactat amb diversos hospitals, en particular amb la Max Grundig Klinik, de la ciutat Bühl, a prop de Baden-Baden.

Aquesta clínica de luxe té una reputació excel·lent i un departament d'oncologia molt respectat. Els pacients s'allotgen en suites de fins a 200 metres quadrats. L'expresident d'Ucraïna, Víktor Iúsxenko, o l'exministre d'Economia rus German Grefer, hi han estat atesos.

En els últims anys ha circulat amb insistència que Mubarak té càncer. Durant la primavera del 2010, li van extreure la vesícula biliar i un pòlip intestinal a la Clínica de la Universitat de Heidelberg. En aquell moment, els metges de Heidelberg va desmentir els rumors de càncer.

"Full de ruta"

Sigui com sigui, el govern egipci ha anunciat un "full de ruta", és a dir, un pla i un calendari definits per fer una transició pacífica. Així ho ha assegurat el vicepresident, Omar Suleiman, sense desvelar-ne, però, més detalls. Suleiman també ha dit que no hi haurà represàlies per als manifestants que demanen que Hosni Mubarak plegui.

Suleiman ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el president, Hosni Mubarak, per parlar sobre el diàleg obert però estancat amb els grups de l'oposició.

Omar Suleiman també ha dit que Mubarak ja ha firmat el decret per crear la comissió per reformar la Constitució del país. S'espera que les reformes constitucionals permetin que els opositors es puguin presentar a les eleccions i que es limitin els mandats presidencials.

Mubarak complirà, així, a l'acord a què van arribar diumenge el govern i l'oposició egípcia en unes històriques converses per la presència dels islamistes moderats, els Germans Musulmans, el principal partit de l'oposició.

Més manifestacions

Els gestos de Mubarak i del seu govern, com també l'anunci d'apujar un 15% els salaris dels funcionaris i les pensions a partir de l'1 d'abril, però, no aturen la revolta que va començar el 25 de gener per demanar que marxi.

La plaça Tahrir, al centre del Caire, continua acollint milers de persones que no marxaran fins que el president abandoni el poder. El Moviment 6 d'Abril ha convocat per avui dues manifestacions a la capital i a diverses ciutats d'Egipte per intentar enderrocar el règim.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut