El Caire

Clam unànime a Egipte: "Hem fet caure el règim!"

Tan bon punt Omar Suleiman ha acabat el discurs, l'eufòria ha esclatat entre les desenes de milers de persones que hi havia congregades a la plaça Tahrir del Caire, però també a altres ciutats del país. La celebració, allà, és enorme perquè els opositors que hi ha -es calcula que un milió de persones han sortit al carrer- han pogut sentir finalment la notícia que tant esperaven. En el 18è dia de revolta s'ha anunciat que Mubarak deixa el càrrec. Milers de persones més omplen aquest divendres a la nit la plaça Tahrir per celebrar la dimissió de Mubarak.

Actualitzat
Manifestacions d'alegria, càntics i onejar de banderes són les notes predominants a la plaça Tahrir, epicentre de les protestes públiques contra el règim de Mubarak. Els manifestants es donen la enhorabona, ballen en rotllanes i ploren d'emoció davant d'aquest moment històric.

"Avui comença una nova República. Sóc feliç", assegura Mustafa Aid, que celebra al costat de desenes de milers dels seus compatriotes la caiguda de Mubarak. Malgrat el que s'ha aconseguit, "la gent es quedarà aquí com a mínim avui i demà per celebrar i per garantir que l'Exèrcit comença una transició democràtica".

De la ràbia a l'eufòria

Centenars de milers de manifestants havien tornat a prendre els carrers de la capital d'Egipte i també d'altres ciutats del país, com Alexandria, per reclamar al president, Hosni Mubarak, que se n'anés immediatament.

Estaven molt decebuts després de l'ambigu missatge del rais, dijous a la nit, en què va anunciar que traspassava poders al vicepresident, però no dimitia com a cap d'estat ni de les forces armades. L'ambigüitat era tal que fins i tot el ministre d'Afers Estrangers britànic havia reclamat al president egipci que aclarís quins poders havia cedit al vicepresident.

Decebuts i enrabiats, milers de manifestants han sortit de la plaça Tahrir per acostar-se a diversos edificis governamentals per animar els funcionaris que s'afegissin a les protestes.

L'exèrcit ha hagut de contenir els manifestants que s'havien aplegat als voltants del palau presidencial.

L'exèrcit hi pren part

A mig matí, l'exèrcit egipci ha fet públic, a través de la televisió estatal, el segon comunicat en 24 hores després d'una nova reunió de la cúpula militar.

El que ha dit l'exèrcit és que seran un garant de les reformes constitucionals anunciades pel president. També avancen que derogaran la llei d'emergència vigent els últims trenta anys.

Els militars han dit que les demandes dels manifestants són legítimes i que vetllaran per una tornada a la normalitat, però mantenint un difícil equilibri entre el president i el poble.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut