Madrid

"Pa negre" triomfa als Goya amb nou premis dels catorze a què estava nominada

El drama de postguerra d'Agustí Villaronga coproduït per TV3 ha estat l'autèntica guanyadora dela 25a edició dels premis Goya. La pel·lícula catalana "Pa negre" ha obtingut 9 dels 14 premis a què estava nominada, entre els quals el guardó a millor pel·lícula, millor director i millor actriu protagonista per a Nora Navas. "Balada triste de trompeta", d'Álex de la Iglesia; "También la lluvia", d'Icíar Bollaín, i "Buried", de Rodrigo Cortés, eren les altres favorites per endur-se les estatuetes que s'han entregat al Teatre Reial de Madrid en una gala presentada per Andreu Buenafuente i marcada per l'aprovació de la polèmica "llei Sinde" que va fer anunciar la seva dimissió al president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia.

Actualitzat
El cinema català ha brillat en la 25 edició dels premis Goya. La pel·lícula coproduïda per TV3 "Pa negre", dirigida per Agustí Villaronga, ha obtingut 9 dels 14 premis a què estava nominada, entre els quals alguns dels més destacats. El guardó a la millor pel·lícula ha recaigut en aquest drama de postguerra protagonitzat per un petit nen català, una història que també ha aconseguit l'estatueta al millor director per a Agustí Villaronga i el Goya a la millor actriu protagonista, que ha recollit Nora Navas.

A més d'aquests tres premis destacats, l'Acadèmia també ha reconegut "Pa negre" amb el premi a millor actriu revelació, que ha recollit amb molta emoció Marina Comas, i el premi al millor actor revelació, que s'ha endut Francesc Colomer, qui interpreta el personatge d'Andreu. També pel seu paper a "Pa negre", l'actriu Laia Marull s'ha imposat en la categoria de millor actriu de repartiment i el guardó al millor guió adaptat ha estat per a Agustí Villaronga, que ha agraït un Goya aconseguit, ha dit, "després de passar molts anys per un bitxo raro". Completen els 9 guardons de "Pa negre" els premis a millor direcció artística per a Ana Alvargonzález i el Goya a la millor fotografia per a Antonio Riestra.

El cinema català, d'enhorabona

La nit dels Goya, però, ha deixat més sorpreses agradables per a produccions catalanes. De fet, la producció que ha estrenat la llista de premis per al cinema català ha estat "Bicicleta, cullera, poma", que relata la lluita de l'expresident Pasqual Maragall contra l'Alzheimer. Coproduïda per Televisió de Catalunya, s'ha endut el Goya a la millor pel·lícula documental. També "Buried", de Rodrigo Cortés, ha obtingut el reconeixement de l'Acadèmia amb el premi al millor guió original per a Chris Sparling, el premi al millor muntatge i al millor so, tres de la desena de Goyas a què aspirava.

Completen la llista de guardons destacats el premi al millor actor protagonista, que ha recaigut en Javier Bardem per "Biutiful" i el premi a millor actor de repartiment per a Karra Elejalde pel seu paper a "También la lluvia", d'Icíar Bollaín. De fet, Elejalde ha estat el primer a recollir el Goya. A Bardem li ha costat una mica més, sobretot perquè abans de saber quin dels finalistes obtenia el guardó, Jimmy Jump ha saltat a l'escenari amb la seva barretina i ha interromput per uns moments la gala. El presentador, Andreu Buenafuente, ha dit que s'avergonyia de l'acció i ha assenyalat que "no era al guió".

Entre les pel·lícules favorites també hi havia "También la lluvia", d'Icíar Bollaín, que s'ha emportat dos premis, el mateix nombre que "Balada triste de trompeta", d'Álex de la Iglesia, i que també figurava a totes les travesses.

L'últim discurs del president

La "llei Sinde" ha estat present en el darrer discurs d'Álex de la Iglesia com a president de l'Acadèmia, i en què ha fet una defensa d'internet. Ha dit que no s'ha de tenir "por" de la xarxa perquè aquesta serà, ha valorat, "la salvació del cinema", i ha apostat per impulsar amb "propostes imaginatives, creatives" un nou model de negoci on càpiga tothom. El president de l'Acadèmia ha recordat als actors i actrius que, tot i que defensin els seus drets, no han d'oblidar les seves obligacions.

Descàrregues i humor

La cerimònia dels premis Goya ha començat amb molt d'humor de la mà d'Andreu Buenafuente, que ha intentat rebaixar la tensió per la polèmica "llei Sinde" i la dimissió del president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia. L'humorista català ha ressuscitat de la seva mort en la passada edició dels Goya i ho ha explicat en un petit curtmetratge en què ha repassat les darreres produccions del cinema espanyol. Buenafuente ha baixat del cel directe a l'escenari del Teatre Reial i ha volgut recalcar: "Això és una descàrrega legal". I amb els primers riures s'han començat a entregar els premis Goya.

Protestes abans de la gala

La gala dels premis Goya ha estat precedida per una tarda de protestes contra la "llei Sinde". Desenes d'internautes del col·lectiu Anonymous han protestat a les portes del Teatre Reial de Madrid contra la llei i han escridassat molts dels actors, actrius i altres professionals del cinema que, des de les set de la tarda d'aquest diumenge, han desfilat per la catifa vermella. Hores abans, els activistes havien fet caure el web de l'Acadèmia Espanyola del Cinema i l'oficial dels Goya.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut