Joves belgues reclamen fer "la revolució de les patates fregides" enmig d'una manifestació contra la situació política del país. (Fot…
Joves belgues reclamen fer "la revolució de les patates fregides" enmig d'una manifestació contra la situació política del país. (Foto: EFE)
Brussel·les

Bèlgica bat el rècord mundial sense govern

Aquesta mitjanit, Bèlgica ha batut el rècord mundial de dies sense formar govern després d'unes eleccions generals. Hauran passat 250 dies des dels comicis del 13 de juny, un més que els 249 dies que es va passar l'Iraq sense executiu després de les eleccions del març de 2010. Per expressar el rebuig i el cansament de la població contra la classe política, diverses associacions d'estudiants han convocat una jornada de mobilitzacions, batejada com "la revolució de les patates fregides", una de les icones gastronòmiques belgues.

Actualitzat
Malgrat les protestes de la ciutadania, la situació no sembla que hagi de canviar a curt termini. Aquest dimecres, el rei Albert II va decidir prolongar fins a l'1 de març la missió de mediació en la crisi política que porta a terme el liberal francòfon Didier Reynders. El mediador ha posat èmfasi en la necessitat de "reconstruir el clima de confiança" en la classe política del país, que creu que "ha desaparegut completament".

Reynders considera que "hi ha voluntat de negociació" i que per tal d'arribar a tancar un acord cal avançar en aspectes com la separació del districte electoral de Brussel·les-Halle-Vilvoorde i les garanties lingüístiques dels francòfons d'aquesta zona. Al mateix temps, també es discuteix sobre un nou finançament de les regions del país i de l'executiu federal.

Bromes i crítiques als diaris del país

Els principals diaris del país han acollit amb ironia aquest peculiar rècord. El diari econòmic "L'Echo" diu a la seva notícia principal: "aquest dijous no veurem desenes de milers de belgues de festa a la Grand Place de Brussel·les, com en l'època de l'epopeia mexicana dels Diables Vermells al Mundial de 1986. I, tanmateix, som campions del món!".

El rotatiu "Le Soir", en canvi, és més crític i, al seu editorial, lamenta que "ni el cansament ciutadà, ni la depressió que s'ha apoderat d'electors, polítics, periodistes, presoners desconcertats, exasperats, fastiguejats d'aquest empresonament mental, han fet entrar en raó els negociadors, que es barallen sense descans. El dia 249, ni tan sols dissimulen".

El diari, però, també complementa la informació amb una peça en què repassa altres modalitats en què els belgues són campions del món o una porra entre els lectors per endevinar quants dies passarà el país sense govern. Qui l'encerti guanyarà el seu pes en gofres, un altre producte típic del país.

La divisió del país, principal causa de la crisi

Més enllà de qüestions concretes, en el fons de la paràlisi política del país hi ha les difícils relacions entre flamencs i valons. El govern d'Yves Leterme va caure a l'abril després que els liberals flamencs l'abandonessin per discrepàncies al voltant del règim lingüístic de la perifèria de Brussel·les. El rei, després d'acceptar la dimissió de Leterme, va convocar eleccions pel mes de juny.

En els comicis, cap formació va aconseguir una majoria suficient per governar en solitari i tampoc s'ha aconseguit arribar a un acord per formar un executiu de coalició. El país continua dirigit per un govern en funcions, que no pot avançar en diverses qüestions a causa de les seves competències limitades.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut