Trípoli

La repressió de Gaddafi ja hauria causat 10.000 morts

Almenys 10.000 persones haurien mort a Líbia des de l'inici de les protestes populars contra el règim de Moammar al-Gaddafi, segons ha afirmat a la cadena de televisió Al-Arabiya Saied al-Shanuka, membre libi del Tribunal Penal Internacional. Segons Al-Shanuka, els ferits poden arribar als 50.000. Tot i la ferotge repressió, Gaddafi està perdent el control del país i només estaria sota el seu poder la part oest. L'oposició està guanyant noves poblacions i s'allarga la llista de ministres que es desmarquen de Gaddafi i donen per acabat el seu règim. També hi ha rebuig a l'exèrcit. Alts comandaments s'han passat als rebels i dos pilots d'un avió militar han saltat en paracaigudes després de negar-se a bombardejar la regió de Bengasi.

Actualitzat
Són diverses les fonts que confirmen que l'est de Líbia ja no està en mans del règim. El dimitit ministre de Justícia ha afirmat que la zona oriental del país "ha estat alliberada totalment del control" de Gaddafi i està en poder del "revolucionaris", i des de fora el govern italià ha confirmat que la regió oriental de la Cirenaica és dels opositors.

De fet, arriben imatges de Tubruq, a tocar de la frontera de Líbia amb Egipte, que mostren que grups antigovernamentals han establert controls de seguretat en diversos punts de la ciutat i han pres possessió dels arsenals d'armament que l'exèrcit no va poder destruir abans de marxar. A més, la gent ha sortit al carrer per celebrar la victòria de l'oposició.

La situació és similar a Ajdabiya, també a l'est del país i al sud de la ciutat de Bengasi, on l'oposició ja ha retirat de les tanques publicitàries els retrats de Gaddafi i ha hissat la bandera monàrquica que el règim va desterrar fa 42 anys. Aquesta situació s'estén ja a tot el terç oriental del país, és a dir, la històrica regió de la Cirenaica. Al-Jazeera dóna les ciutats de Begasi, Derna, Al-Bayda, Mesrata, Tubruq i Al-Merdi per "alliberades".

Però el control dels insurrectes no es limitaria a aquesta regió oriental del país. Informacions no totalment confirmades asseguren que la ciutat de Zwaara, a prop de la frontera amb Tunísia, a la part occidental de Líbia, està també sota control dels opositors.

Una altra dada que confirma que el règim de Moammar al-Gaddafi trontolla per moments és un vídeo que han difós les cadenes àrabs Al-Jazeera i Al-Arabiya, on apareixen oficials de l'exèrcit libi d'aquesta zona del país explicant que donen suport a la revolució del poble. A més a més, dos pilots d'un avió de combat de construcció russa Sukhoy 22 han saltat en paracaigudes després de negar-se a bombardejar la regió de Bengasi.

Aquesta fragilitat del règim de Gaddafi s'ha materialitzat per la dimissió del ministre de l'Interior i antic company d'armes, el general Abdelfatah Younes el-Abidi. Es tracta del tercer membre del gabinet que dimiteix després dels ministres de Justícia i d'Emigració, com a reacció a la violenta repressió de la població líbia. El-Abidi, que també és el comandant en cap de les forces especials, ha anunciat que deixa totes les funcions oficials i ha fet una crida als soldats i a les forces de l'ordre per alinear-se amb la "revolució".

La sortida del ministre de l'Interior i dels seus dos col·legues ha estat precedida per la de nombrosos diplomàtics i ambaixadors libis. Fins i tot l'entorn més pròxim del fill gran de Gaddafi, Seif l'Islam, s'ha vist influït pel moviment de contestació, ja que un dels seus més propers col·laboradors, identificat amb el nom de Youcef Souana, ha trencat amb el règim de Trípoli i s'ha unit als "revolucionaris".

D'altra banda, a la capital la situació és totalment caòtica. Ho han explicat dos catalans que han estat evacuats, i que parlen de desordre, amb bombardejos, trets i gent pel carrer amb matxets i bastons. Per tot plegat, el nerviosisme del règim es fa palès. El viceministre d'Afers Estrangers ha declarat que tots els periodistes que hagin entrat il·legalment al país seran considerats "fora de la llei" i "col·laboradors d'Al-Qaeda".

Tot plegat fa que la comunitat internacional apugi cada cop més el to de les seves crítiques al règim de Gaddafi i acceleri els preparatius tant per a l'evacuació d'estrangers com per a una possible onada de refugiats.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut