Andorra

Els homosexuals ja poden donar sang gràcies a l'acord entre el govern andorrà i la Generalitat

Andorra i Catalunya han acordat fer campanyes de donació de sang conjuntament perquè el col·lectiu de gais i lesbianes hi puguin participar. Fins ara els andorrans havien de donar sang a l'establiment d'extracció de Tolosa, que no accepta donants homosexuals, ja que qui s'encarrega de les col·lectes a Andorra és una empresa francesa. Amb aquest conveni, Andorra obrirà la porta a tots aquells ciutadans que vulguin donar sang.

Actualitzat
L'acord entre la institució catalana, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i la Creu Roja andorrana, que serà l'encarregada de gestionar-les, es va signar a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany (Andorra). Aquest conveni acabarà amb les nombroses demandes i reivindicions portades a terme pel col·lectiu homosexual del país, sobretot l'assossiació Som com Som, que fins i tot va recorrer al Tribunal Constitucional, que va sentenciar, el 2009, que la prohibició no suposava cap acte discriminatori.

Amb això Andorra podrà oferir a tots els seus ciutadans l'oportunitat de participar en col·lectes solidàries, que ara es faran també a través de les campanyes de recaptació de sang organitzades pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Malgrat tot, la victòria només serà a mitges, ja que el govern andorrà mantindrà l'acord amb Tolosa, que no accepta la possibilitat que gais i lesbianes puguin donar sang per qüestions de prevenció, perquè els consideren un grup de risc.

La col·lecta catalana es farà paral·lela a la francesa, per la qual cosa s'elaborarà un calendari que administrarà millor les dates i evitarà que les col·lectes, una a l'any per part de Catalunya i dues per part de França, no s'encavalquin.

De moment, no hi ha cap data precisa de quan serà la primera campanya de recaptació de sang, tot i que es preveu que comenci a finals d'aquest any o principis del trimestre del que ve.
Anar al contingut